thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

ciasto

  • 1szklanka białek
  • 1szklanka cukru
  • 1szklanka masła lub margaryny, rozpuszczonej i wystudzonej
  • 1szklanka mąki tortowej
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1szklanka bakalii, rodzynki, orzechy, morele, śliwki itp

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Białka umieścić w naczyniu i ubić ze szczyptą soli 5min./obr.3,5. Następnie przez otwór w naczyniu dodawaćstopniowo cukie dalej ubijając 2,30 min./obr3,5. Ubitą masę przełożyć do innego naczynia i bardzo delikatnie ,drewnianą lub plastikową łyżką wymieszać z mąką połączoną z proszkiem i zimną margaryną. Na końcu dodać bakalie i jak ktoś lubi aromat. Masę przełożyć do przygotowanej blaszki (najlepiej keksówki ) i piec w temperaturze 180 stopni przez 45-50 min.
  1. Margarynę rozpuścić i wystudzić. Przygotować bakalie( pokroić) jak kto lubi.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Keks z białek

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 23, 2017 at 08:37

    Keks świetny! Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, a do tego smaczny. A przede wszystkim bardzo dobry sposób na wykorzystanie białek tmrc_emoticons.) Według mnie jednak w zupełności wystarczy 3/4 szklanki cukru.

  • listopada 14, 2016 at 16:21

    Baaaardzo dobry keksikWink

    Ciasto szybkie i przede wszystkim tak jak już wspomniano białka wykorzystane.

    Dzięki za przepisSmile

  • listopada 25, 2015 at 13:27

    Keks smakuje pysznie ,robiłam wiele razy ,zawsze się udaje i co najważniejsze wykorzystuję białka ,na które wcześniej nie miałam pomysłu jak je wykorzystać.Polecam dla łasuchów którzy nie lubią się przemęczać ,a lubią coś dobrego . tmrc_emoticons.)

  • grudnia 17, 2014 at 22:17

    Już nastąpiła konsumpcja ...świetny sposób na wykorzystanie białek zalegających w lodówce ! Pozdrawiam .

     

     

  • grudnia 17, 2014 at 22:10

    Keks zaliczony !! tmrc_emoticons.)  wyrósł świetnie ,pięknie się prezentuje i pewnie tak będzie smakował tmrc_emoticons.-) ,jest też wersja z dodaniem  maku.

    Składniki:1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka suchego niemielonego maku1 szklanka białek1 szklanka drobnego cukru do wypieków0,5 szklanki stopionego masła  (9 dag)1 łyżeczka proszku do pieczenia10 dag suszonych moreli10 dag drobnych rodzynekkilka kropli olejku pomarańczowegomasło do wysmarowania i bułka tarta do posypania blaszkidowolna polewa lub lukier