Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
--
- TM 31
opublikowany: 19/12/12
zmieniono dnia: 21/12/12
Składniki
ciasto
- 1szklanka białek
- 1szklanka cukru
- 1szklanka masła lub margaryny, rozpuszczonej i wystudzonej
- 1szklanka mąki tortowej
- 1łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1szklanka bakalii, rodzynki, orzechy, morele, śliwki itp
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Białka umieścić w naczyniu i ubić ze szczyptą soli 5min./obr.3,5. Następnie przez otwór w naczyniu dodawaćstopniowo cukie dalej ubijając 2,30 min./obr3,5. Ubitą masę przełożyć do innego naczynia i bardzo delikatnie ,drewnianą lub plastikową łyżką wymieszać z mąką połączoną z proszkiem i zimną margaryną. Na końcu dodać bakalie i jak ktoś lubi aromat. Masę przełożyć do przygotowanej blaszki (najlepiej keksówki ) i piec w temperaturze 180 stopni przez 45-50 min.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Keks świetny! Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, a do tego smaczny. A przede wszystkim bardzo dobry sposób na wykorzystanie białek Według mnie jednak w zupełności wystarczy 3/4 szklanki cukru.
Baaaardzo dobry keksik
Ciasto szybkie i przede wszystkim tak jak już wspomniano białka wykorzystane.
Dzięki za przepis
Keks smakuje pysznie ,robiłam wiele razy ,zawsze się udaje i co najważniejsze wykorzystuję białka ,na które wcześniej nie miałam pomysłu jak je wykorzystać.Polecam dla łasuchów którzy nie lubią się przemęczać ,a lubią coś dobrego .
Już nastąpiła konsumpcja ...świetny sposób na wykorzystanie białek zalegających w lodówce ! Pozdrawiam .
Keks zaliczony !! wyrósł świetnie ,pięknie się prezentuje i pewnie tak będzie smakował ,jest też wersja z dodaniem maku.
Składniki:1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka suchego niemielonego maku1 szklanka białek1 szklanka drobnego cukru do wypieków0,5 szklanki stopionego masła (9 dag)1 łyżeczka proszku do pieczenia10 dag suszonych moreli10 dag drobnych rodzynekkilka kropli olejku pomarańczowegomasło do wysmarowania i bułka tarta do posypania blaszkidowolna polewa lub lukier