- TM 31
Składniki
bakalie
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego
- 1/4 szklanki likieru pomarańczowego
- 2/3 szklanki rodzynek, drobnych lub pokrojonych
- 2/3 szklanki suszonej żurawiny
- 2/3 szklanki suszonych moreli, pokrojonych w kosteczkę
- 1/3 szklanki płatków migdałów
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 1/3 szklanki skórki pomarańczowej kandyzowanej, lub 3 łyżki dżemu pomarańczowego
- skórka starta z 1 pomarańczy
ciasto
- 300 g masła miękkiego
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 duże jajka, temperatura pokojowa
- 1 cukier waniliowy
- 2 szklanki maki pszennej tortowej
- 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Sok wraz z alkoholem wlać do garnka i podgrzać. Gdy będzie bardzo ciepły, wyłączyć gaz, dodać wszystkie bakalie: rodzynki, żurawinę, morele, migdały, wiórki, kandyzowaną skórkę pomarańczową lub dżem oraz skórkę startą z pomarańczy. Wymieszać i docisnąć, odstawić na około 1/2 - 1 godzinę do czasu aż bakalie napęcznieją i wchłoną cały płyn, można przemieszać od czasu do czasu.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Dwie blaszki o długości około 23 cm wyłożyć papierem (dno), boki posmarować masłem.
- Cukier puder zmielić: TURBO, 20-30 s, przesypać do innego naczynia.
- Do miski włożyć miękkie masło "Blokada naczynia miksującego" 5, około 5 minut, aż będzie puszyste, stopniowo dodawać cukier puder cały czas ubijając. Dodawać na przemian po jednym jajku i po 2 łyżki przesianej mąki, dokładnie wymieszanej z proszkiem do pieczenia, zmniejszyć obroty do 4.
- Masa może się "zważyć", ale jest to zjawisko normalne, można dosypać 1 łyżkę mąki aby zminimalizować ten efekt.
- Dodać namoczone bakalie i wymieszać kopystką.
- Masę wyłożyć do form, wyrównać powierzchnię, wstawić do piekarnika. Piec przez 50-60 minut do czasu aż patyczek będzie suchy. Ostudzić na kratce, kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu. Trzymać zawinięty w folię aluminiową do tygodnia czasu.
Pychotka! Zapraszam i życzę smacznego!
bakalii
ciasta
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zachwycający smak
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
bardzo ciekawy przepis , zaraz go wypróbuję
Wypróbowany na tegoroczne Święta Wielkanocne. ZNAKOMITY!!! Wilgotny, świetna, niezwykle aromatyczna mieszanka bakaliowa, na pewno to będzie keks, który będzie powtarzany w moim domu!. Polecam polać wierzch polewą czekoladową, znalazłam przepis na forum, bazą jest czekolada mleczna, a skórkę z pomarańczy starłam grubą tarką - jest wtedy wyraźniejszy smak.
Are you sure to delete this comment ?