thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
25min
porcja/porcje/porcji
8 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 10/12/18
zmieniono dnia: 10/12/18

Składniki

Jabłka pod kruszonką

  • 1000 gramów jabłek, do jedzenia, 5-6 sztuk większych
  • 1 łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 100 gramów masło, niesolone
  • 90 gramów cukru pudru
  • 140 gramów mąki pszennej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Jabłka
  1. 5-6 sztuk jabłek obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych.
    Kroimy w ćwiartki. 5 sek. obr. 4
  2. Przekładamy jabłka do naczynia żaroodpornego (jednego większego lub kilku mniejszych)
  3. Posypujemy jabłka cynamonem
  4. Kruszonka
  5. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wkładamy masło, cukier oraz mąkę. Ustawiamy 30 sek, obr 3,5. Kruszonką posypujemy jabłka. Pieczemy ok 15 min w 180 stopniach (termoobieg) aż kruszonka ładnie się zezłoci

Porady

Cukier puder można wykonać samodzielnie

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Jabłka pod kruszonką

Wydrukuj:

Komentarze

  • czerwca 21, 2022 at 15:32

    Bardzo dobry, szybki deser. Robiłam w formach do mini-tarty. Cukier zamieniłam na erytrytol i dodałam go mniej - 60 g. Piekłam na najwyższej półce w piekarniku i kruszonka ładnie się zarumieniła. Wierzch posypałam pudrem z erytrytolu i podałam z kleksem jogurtu naturalnego. Domownikom smakowało. 🙂

  • września 14, 2021 at 12:26

    Super pomysl

  • lutego 6, 2021 at 19:46
    5.0

    pyszny. Ja zamiast mąki do kruszonki zmieliłam płatki owsiane i zmniejszyłam cukier do 60 g. I też piekłam 30 min.

  • października 11, 2020 at 18:41
    5.0

    https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/commentimage/0/f/0f8c1d5f1a4f964c7be73c10ee8b362c.jpghttps://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/commentimage/0/f/0f8c1d5f1a4f964c7be73c10ee8b362c.jpg
    Zrobione😀 Bardzo dobre, choć w kokilkach kruszonka długo nie chciała się zarumienić. Wydłużałam czas trzykrotnie o 5 min. W sumie: 30 min. Ale efekt super. Dziękuję