Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
25min
porcja/porcje/porcji
8
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 10/12/18
zmieniono dnia: 10/12/18
Składniki
Jabłka pod kruszonką
- 1000 gramów jabłek, do jedzenia, 5-6 sztuk większych
- 1 łyżeczki cynamonu, mielonego
- 100 gramów masło, niesolone
- 90 gramów cukru pudru
- 140 gramów mąki pszennej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 5-6 sztuk jabłek obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych.
Kroimy w ćwiartki. 5 sek. obr. 4 - Przekładamy jabłka do naczynia żaroodpornego (jednego większego lub kilku mniejszych)
- Posypujemy jabłka cynamonem
- Do "Blokada naczynia miksującego" wkładamy masło, cukier oraz mąkę. Ustawiamy 30 sek, obr 3,5. Kruszonką posypujemy jabłka. Pieczemy ok 15 min w 180 stopniach (termoobieg) aż kruszonka ładnie się zezłoci
Jabłka
Kruszonka
Porady
Cukier puder można wykonać samodzielnie
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Bardzo dobry, szybki deser. Robiłam w formach do mini-tarty. Cukier zamieniłam na erytrytol i dodałam go mniej - 60 g. Piekłam na najwyższej półce w piekarniku i kruszonka ładnie się zarumieniła. Wierzch posypałam pudrem z erytrytolu i podałam z kleksem jogurtu naturalnego. Domownikom smakowało. 🙂
Super pomysl
pyszny. Ja zamiast mąki do kruszonki zmieliłam płatki owsiane i zmniejszyłam cukier do 60 g. I też piekłam 30 min.