Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
12
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 13/05/14
Składniki
- 20 g soku z cytryny
- 1 łyżeczka słodziku w płynie
- Ciasto (porcja na 2 ciasta):
- 210 g mleka, (1,5%)
- 40 g drożdży
- 50 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
- 50 g masła, miękkiego
- 1 żółtko
- 10 g cukru, do posypania
- 750 g jabłek, np. boskop, pokrojonych w ćwiartki
- Mus jabłkowy (porcja na jedno ciasto):
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Mus jabłkowy: Do naczynia miksującego włożyć jabłka, sok z cytryny i słodzik, gotować 8–10 min/100°C/obr. 1, następnie zmiksować 20 s/obr. 5.
- Mus jabłkowy przełożyć do innego naczynia, pozostawić do ostygnięcia. Ciasto drożdżowe :
- Do naczynia miksującego włożyć 200 g mleka, drożdże i cukier, podgrzać 2 min/37°C/obr. 2.
- Dodać mąkę, sól i masło, wymieszać 2 min/ / (ta ilość masy wystarczy na dwa ciasta. Można upiec dwa ciasta lub połowę zamrozić. W tym drugim przypadku przed kolejnym pieczeniem zamrożone ciasto należy przełożyć na noc z zamrażalnika do lodówki, a następnie rano przygotować wg przepisu).
- Ciasto włożyć do miski, przykryć i pozostawić na ok. 30 min w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż objętość zwiększy się dwukrotnie.
- Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować 2/3 ciasta, włożyć do okrągłej, wyłożonej papierem formy, uformować brzeg o wysokości 2 cm.
- Wylać mus jabłkowy i równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni ciasta.
- Trzecią część ciasta rozwałkować, wyciąć z niego paski i ułożyć w kratkę na musie jabłkowym.
- Żółtko i pozostałe mleko wymieszać w kubku, posmarować ciasto, posypać cukrem i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na 20 min.
- Piec w nagrzanym wcześniej piekarniku. Czas pieczenia ok. 20 min/temp. 200°C.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Bardzo dobre ciasto...dodolam tylko do jabłek cynamon i rodzynki wcześniej namoczone w rumie
jaka średnica blaszki byłaby najlepsza?
Ciasto wyszło super! Lekki i niezbyt słodki deserek.
Wygląda apetycznie, jeszcze nie robiłam jabłecznika na cieście drożdżowym. Wypróbuję przepis.
bardzo ładnie wygląda
Bardzo udany jabłecznik na drożdzowym cieście. Będę często piekła wg tego przepisu
Ciasto jest bardzo dobre
Are you sure to delete this comment ?