Składniki
Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 200 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 500 ml śmietany 30%
- 500 g serka mascarpone
- 1 puszka ananasów
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania śmiatan-fixu
- płatki migdałów, całe migdały, do dekoracji
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Biszkopt - do naczynia włożyc cukier i zmielić czas 10 sekund, obr.poz. Turbo. Nastepnie założyć motylek i włożyć jajka i ucierać czas 1 minuta, obr.poz.3, temp 45 stopni. Nastepnie temperaturę wyłaczyć i jeszcze ucierac przez 1 minutę, obr.poz.6.
Zdjąć motylek, dodać resztę składników i wymieszać czas. 20 sek, obr.poz.3.
Ciasto wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy i piec 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Krem - śmietanę mocno schłodzić w lodówce, można włozyć na chwilę do zamrażalnika. Założyć do naczynia motylek i wlać śmietanę, ubijać na pozycji 3 bez miarki około 1 minuty - aż śmietana się zetrnie ( u mnie 1 minuta). Po 30 sekundach ubijania wsypać śmietan -fix.
Nastepnie przy włączonym urządzeniu na pozycji 2 włożyć serek mascarpone i miksować aż skłądniki sie połączą - 1 minuta.
Biszkopt przestudzić, przekroić na pół wzdłuż. Ananasy odsączyć i pokroić w kostkę. Biszkopt nasączyć esencją herbacianą wymieszaną z sokiem z ananasów, wyłożyć 2/3 kremu i ułozyć na wierzch kawałki ananasów, nastepnie przykryć drugim płatem biszkopta i zrobic na wierzchu małe dziurki nożem i nasączyć, wyłozyć resztę kremu rozsmarowując także po bokach. Ułozyc na wierzch ananasy i płatki migdałów, całe migdały. Schłodzić w lodówce.
Smacznego
Porady
Do tortu można użyć dowolnych, ulubionych owoców
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
torcik rewelka pychotka
Torcik wyszedł bardzo dobry. Chetnych do wylizania miski po masie było wielu .
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Ale super torcik, koniecznie wypróbuję. Bardzo lubie lekkie i niezbyt słodkie torty. Bomba pozdrawiam
Dziewczyny dziękuję bardzo torcik zjedzony cały, nawet okruszek nie został, wszystkim bardzo smakował. Polecam go bo jest lekki, nie jest bardzo słodki i naprawdę smaczny
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Wygląda świetnie, dodaję do ulubionych!
porcupine ma na imię Monika i zaprasza na swój blog o rękodziele: www.domzakoncemswiata.blogspot.com
Brawo Magi, torcik ślicznie wygląda, aż slinka leci
Przepis jest łatwy i chyba go wykorzystam na swoje imieniny w czerwcu
Jeszcze raz wszystkiego NAJ w tym słonecznym dniu -Ela
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Dziękuję tak dzisiaj cały dzień mamy
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Brava, brava, brava . Swietujemy wiec
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Are you sure to delete this comment ?