Składniki
Ciasto
- 1 szczypty soli
- 15 g drożdży
- 500 g mąki
- 150 g mleka, 1 1/2 MT
- 1 łyżek ekstraktu z wanilii
- 40 g cukru
- 100 g masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 200 g nutelli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć żółtka, jajko, masło, mleko i cukier, wymieszać 2 min/50°C/obr. 5.
Dodać drożdże, mąkę i sól, wyrobić 3 min/"Ciasto" . Ciasto zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny (można krócej ale trzeba dodać więcej drożdży ok 30 g).
Następnie ponownie wyrobić ciasto dodając ekstrakt z wanilii1 min/"Ciasto" .
Rozgrzać piekarnik do 180°C
Ciasto dzielimy na 4 części, z każdą część wałkujemy w okrąg. Pierwszą część przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy nutellą, i tak samo z drugą i trzecią warstwą. Ostatnią warstwę kładziemy i już nie smarujemy nutellą.
Piec 20 minut w temperaturze 200°C, góra-dół.
Podawać po ostudzeniu.
Gwiazda
Porady
Można zamiast nutelli urzyć masy makowej.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ciasto genialne!!! Ja zamiast nutelli dawałam też ser biały utraty z cukrem waniliowym. Przepyszne, znika w ona mgnieniu
Świeże. Oryginalny przepis znajdziesz jak wpiszesz "Gwiazda Makowa". To jest wariant przepisu innej osoby
To nie jest Twój przepis tylko wariant przepisu gwiazda makowa z dnia 1.2.2015. Tu wrzuca się swoje oryginalne przepisy.
To jest przepis który jest na przepisowni już dłuższy czas i nie jest to Twój przepis. A ja miałam wrażenie że wrzucamy tu nasze oryginalne przepisy, a nie warianty przepisów innych osób...
Dziś robiłam pierwszy raz na Święta. Miałam duży problem ze smarowaniem Nutelli na tych plackach, poza tym z niczym innym nie było problemu. Mimo, że dość koślawy i nie idealny, ale mój!!
Właśnie rośnie w piekarniku, dumna jestem z niego i wiem, że to dopiero pierwszy, bo po nim będą następne!!! dzięki za przepis.....dumna i zadowolona z siebie!
jakie drożdże? ? Suche czy świeże?
pychota
robiłam pierwszy raz jako próba przed świętami. wyszło genialne!!
w środku nutella zmieszana z kremem z daktylii
Are you sure to delete this comment ?