Czas przygotowania
2h 30min
Czas całkowity
2h 30min
porcja/porcje/porcji
25
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni
- TM 5
opublikowany: 17/09/17
zmieniono dnia: 18/09/17
Składniki
CIASTO
- 250 g mleka
- 35 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 100 g Miękkiego masła
- 3 żółtka
- 1/2 łyżeczki soli
NADZIENIE
- 500 g twarogu
- 60 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 50 g smażonej lub kandyzowanej skórki pomarańczowej
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 50 g śmietany 12 %
NA WIERZCH
- 2 żółtka
- 2 łyżki mleka
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, do ozdobienia drożdżówek
LUKIER
- 200 g cukru
- 3-5 łyżek soku wyciśniętego z pomarańczy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1 Do "Blokada naczynia miksującego" wlać mleko , dodać drożdże i cukier , wymieszać
3 min / 37° C/ obr 1
2 Dodać mąkę , masło, żółtka i sól , wyrobić 3min "Ciasto"
3 Ciasto przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na około 30 min. W tym czasie umyć i osuszyć "Blokada naczynia miksującego"
NADZIENIE
4 Założyć motylek. Do "Blokada naczynia miksującego" wlać jajka , dodać cukier i cukier waniliowy ,
utrzeć 2min/ 60 ° C/obr 3
5 Zdjąć motylek. Dodać twaróg pokrojony na kawałki , śmietanę, startą skórkę pomarańczową i kandyzowaną. Wymieszać 30s/ obr 6
6 Ciasto wyłożyć na blat oprószony mąka i wyrobić . Podzielić na dwie części. Rozwałkować placek o grubości ok. 3-5 mm.
Wierzch posmarować połową masy serowej i zwinąć lużno w rulon. Czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta i nadzienia.
7 Rulony pokroić w plastry o grubości ok. 3 cm i ułożyc na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia.. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min .
8 Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 ° C . Drożdżówki posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i piec 20 min.
9 Drożdżówki posmarować lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Podawać po ostudzeniu.
LUKIER
1 Do "Blokada naczynia miksującego" wsypać cukier . Zemleć 10 s/ obr10
2 Założyć motylek. Wlać sok z pomarańczy ,
wymieszać 20s / obr 3,5
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
glodomorek: cieszę się ,że smakują
Bułeczki mega
BlueSky89:
Ser zawsze troszkę ucieka przy krojeniu ale nie ma to znaczenia. Najważniejsze, że wyszły smaczne
lawenda1504:bardzo się cieszę
Sylwuszka:bardzo się cieszę, że smakują.
Wyglądają super
Takie mi oto wyszły bułasie 😜 bardzo dobre proporcje, bułeczki mięciutkie i pyyyyszne. Przepis godny polecenia 👍
Super przepis. Bułeczki wyszły rewelacyjne. Mięciutkie, puszyste. Ciasto drożdżowe idealne. Na pewno będę je wykorzystywać do różnych drożdżowych przepisów.
Ciasto puszyste, ser podczas krojenia troche sie wylewal...ale to nic. Po upieczeniu piekne i pyszne