Składniki
- 1 jajko
- 2 łyżki roztopionego masła
- 15 g drożdży
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2,5 łyżek cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 160 g mleka
orzechowe nadzienie
- 200 g orzechów laskowych
- 150 g orzechów włoskich
- 100 g cukru
- 200 g śmietany 30 %
- 0,5 łyżeczki cynamomu, ( opcjonalnie)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia Thermomix dajemy mleko, drożdże, 2 łyżki mąki i cukier mieszamy czas 3 min/temperatura 37 stopni/obr.2. Zostawiamy w naczyniu Thermomix na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 5 min/poz. Thermomix/Interwał.
Zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia – przekładamy do innego naczynia. Natomiast do czystego naczynia Thermomix dajemy orzechy i mielimy je czas 30 s/obr.10. Dodajemy cukier i śmietanę i ponownie mieszamy czas 20 s/obr.8.
W wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i już ręcznie chwileczkę wyrabiamy ciasto i dzielimy je na 12 równych części.
Każdą część rozwałkować na placuszek.
Na wierzchu posmarować nadzieniem.
Następnie zwinąć razem z nadzieniem, w taki sposób jak zwijamy naleśniki.
Następnie naleśnik złożyć na pół.Ostrym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry.
Wywinąć na boki rozcięte części, by otrzymać kształt serca.
Ułożyć na blaszce w sporych odstępach (urosną duże).
Tak uformowane serca zostawiamy na blaszce na ok 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy każde serce jajkiem. Pieczemy ok 15 do 20 minut.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Poezja smaku! Pyszne te serca i pięknie wyglądaja. Polecam!
czy to nie jest przepis brioszek? już go gdzieś widziałam...ale zawsze jakies wariacje mieć
Zrobiłam i wyszły smakowite
Ja inspiruję się przepisami z mojego ulubionego portalu Moje Wypieki. Poniżej oryginalny przepis z instrukcją zwijania
http://www.mojewypieki.com/przepis/slodkie-drozdzowki---serca-z-orzechowym-nadzieniem
Ja inspiruję się przepisami z mojego ulubionego portalu Moje Wypieki. Poniżej oryginalny przepis z instrukcją zwijania
http://www.mojewypieki.com/przepis/slodkie-drozdzowki---serca-z-orzechowym-nadzieniem
Veroniczko, dziękuję bardzo za podpowiedź. Tak kojarzyłam, że gdzieś już to było.Zaskoczyłaś mnie tym wpisem- reszta na pogaduszkach.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Gabrysiu, skladanie znajdziesz w moich przepisach, pt. Buleczki z nadzieniem orzechowym
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Ja muszę miec "łopatologię". Nie wiem jak mam zwijać, czy w rulon? Jakoś nie potrafię sobie wyobrazić. Pomóż.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Daję przepis do wypróbowania. Dziękuję za przepis
Nie smaruję jajkiem i też są pyszne
Are you sure to delete this comment ?