Składniki
Dodatkowo:
- 250-300 g jeżyn, -umytych i wysuszonych
NADZIENIE:
- 60 g cukru pudru
- 40 g kakao
- 3 żółtka
- 200 g śmietany kremówki (30 lub 36%)
- 200 g gorzkiej czekolady
CIASTO
- 230 g mąki pszennej
- 40 g gęstej śmietany
- 1 jajko
- 80 g brązowego cukru
- 120 g margaryny
- 80 g migdałów
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1.Na podpieczony spód wyłożyć jeżyny.
- 2.W suchym naczyniu rozdrobnić czekoladę 6 s. / obr. 8
- 3.Dodać śmietanę i pogdrzać 5 min. / 80*C / obr. 2-3
- 4.Na noże założyć motylek i dodać resztę składników i wymieszać 1 min. / obr. 3; zdjąć motylek.
- 5.Nadzieniem przykryć jeżyny, powierzchnię wyrównać i wstawić do piekarnika (temp.120*C) na 40-45 minut.
- 1.Migdały zemleć w suchym naczyniu 15 s. / obr. 8
- 2.Dodać margarynę, posiekać 7 s. /obr. 6
- 3.Dodać resztę składników w podanej kolejności i wymieszać 20-30 s. / obr. 5
- 4.Ciasto umieścić na ok. 30 minut w lodówce.
- 5.Piekarnik rozgrzać do temp. 180*C z termoobiegiem.
- 6.Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować koło o śr. 27-28 cm i wylepić nim formę do tarty o śr. 24cm. Ponakłówać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut. (ja piekłam bez obciążenia)
- 7.Formę z ciastem wyjąć a temperaturę zmniejszyć do 120*C z dolną grzałką.
NADZIENIA:
CIASTA:
Porady
Jeść najlepiej po wystudzeniu ale zapewniam, że trudno nie spróbować jeszcze ciepłej tarty.
Swoją tartę podałam z musem jabłkowo-miętowym zrobionym z papierówek z kompotu ugotowanego do obiadu i kilku listków mięty.
[[wysiwyg_imageupload:2200:]]
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Biorę się za to w tej chwili !
Uwielbiam ciasta, a szczególnie czekoladowe
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Gratuluję wygranej w konkursie!
Jak tylko dojrzeją u mnie jeżyny wypróbuje Elu twój przepis pozdrawiam
Verciu, w tym przepisie też można pominąć jajko i dodać łyżkę więcej śmietany i będzie dobrze Dziękuję za taką pochwałę, aż się zaczerwieniłam... Kochana , Ciebie to nikt nie przebije pod względem proponowanych słodkości... Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Gabrysiu, nam te pesteczki nie przeszkadzają dlatego robię różne desery i przetwory z jeżynami i malinami.
Myślę, że z borówkami też będzie dobrze i smacznie. Jak zrobisz to daj znać
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu, spòd migdalowy musi byc bardzo smaczny, takie lubie Zas ja ostatnio robie tarte, spòd, kompletnie bez jajek, podoba mi sie to rozwiazanie Glosy oddaje, bo Twoje przepisy sa zawsze pewne
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Mam jeżyni w ogródku więc wypróbuje.Pozdrawiam
Bardzo ciekawy spód i polewa. Ja jednak zrobię z borówkami bo jeżyny mają wyczuwalne pesteczki i to mojej rodzince przeszkadza .Podobnie z malinami, też pesteczki wyczuwalne.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Elu mój mąż uwielbia jeżyny. Przepis wypróbuję Pozdrawiam
Elu - ciekawa propozycja.
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich