- TM 5
Składniki
NADZIENIE
- 50 g masła
- 6 łyżek brązowego cukru
- 1 opakowania cynamonu, (15g)
CIASTO
- 550 g mąki pszennej, + porcja do podsypywania
- 70 g masła
- 50 g drożdży świeżych
- 2 żółtka
- 1 opakowania cukru waniliowego
- 100 g cukru
- 250 g mleka 2%
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko, wymieszać 2 min 30 s/50°C/obr. 4.
2. Dodać żółtka, masło i mąkę, wyrobić 1 min 30 s/.
3. Ciasto podzielić na dwie równe części.
4. Każdą część dość cienko rozwałkować, posmarować masłem (25g na jedną część) , oprószyć cynamonem (połowa opakowania na jedną część) i cukrem (3 łyżki na jedną część).
5. Każdą część delikatnie zwijać w rulon, jednocześnie podsypując mąką.
6. Gotowe rulony kroić na części o grubości 2,5-3 cm i układać na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia
7. Piekarnik nagrzać do temperatury 50°C i i zostawić w nim bułeczki na 30 minut do wyrośnięcia
8. Następnie blaszki z bułkami wyciągnąć z piekarnika, nagrzać go ponownie do temperatury 180-200°C i piec każdą partie z osobna przez 25-30 minut aż do zarumienienia się bułeczek.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
joa: Do wyrabiania ciasta używamy"Ciasto" , czyli funkcji Interwał.
Wyrabiamy 1min 30s.
Pozdrawiam 🙂
Trzeba wyrobić ciasto na 1.30 ale na jakiej pozycji??? 🤔🤔
Wyszły pyszne ale 25 minut w piecu to za dużo temperatura 180. Pierwsza porcja się wysuszyła. Przy drugiej wróciłam czas i wyszły pyszne.
Ile plus minus sztuk ślimaczkow wychodzi z tej porcji?
Dlaczego moje ciasto wyszło płynne?? Dosypałam mąki i odstawiłam do wyrośnięcia. Mam nadzieje ze się uda.
Wyszły pyszne, ale następnym razem dodam mniej cukru
Pyszne!!!!! I smak i zapach SUPER nawet moje kids zaakceptowały to nadzienie zamiast czekolady...
Pychotka! Pachnie w całym domu, idealne do porannej kawy. Rozpuściłam cukier, masło i cynamon i taką masą smarowałam ciasto. Polecam!
przepyszne choć ma dodałam 400 g mąki pszenneł i 150 pełnoziarnistej-smak wyśmienity
włąsnie objadam sie przepyszynymi bułeczkami. Polceam naprawde wyśmieniete.
Are you sure to delete this comment ?