- TM 31
Składniki
Dekoracja
- 400 gramów świeżych truskawek
- kilka listkòw miety
Krem
- 370 gramów śmietany kremówki
- 1 cytryna, skòrka
- 50 gramów skrobi kukurydzianej
- 2 jajka kurze
- 20 gramów cukru brązowego
- 80 gramów cukru kryształu
- 500 gramów mleka pełnotłustego
- 4-5 duzych truskawek
Ciasto
- 2-3 krople aromatu migdałowego
- szczypta soli
- 1 zoltko
- 1 jajko kurze
- 120 gramów miekkiego masla lub margaryny
- 120 gramów cukru
- 40 gramów migdalòw obranych
- 25 gramów mąki ryżowej
- 250 gramów mąki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do czystego naczynia wlozyc skòrke z cytryny i cukry: 20sek / obr 7. Dodac mleko, jajka, make; gotowac: 7min / 80° / obr 4. Wyjac, wystudzic. Do czystego naczynia wlac smietane, zalozyc motylek, ubic na sztywno.Przelozyc do miseczki, wstawic do lodòwki. Do naczynia, bez plukania, wlozyc truskawki (4-5), zmiksowac ( kilka sec / obr 5). Wystudzony krem wymieszac z truskawkami i delikatnie ze smietana. Nalozyc na wystygle ciasto, wygladzic.
Zmielic migdaly: 9-10sek / obr 8-9. Dodac maki i pozostale skladniki, wyrobic: 20-25sek / obr 5. Wyjac ciasto z "Blokada naczynia miksującego" , zawinac w folie, wlozyc do lodòwki na 2-3 godziny. Rozwalkowac, przelozyc do formy wysmarowanej maslam i posypanej maka. Ponakluwac. Wlozyc na wierzch papier do pieczenia (jak na zdjeciu), umiescic fasole, piec w nagrzanym piekarniku: 12-13min / 175°. Zdjac papier z fasola i piec dalej (4-5min; do zrumienienia). Wyjac, kompletnie wystudzic.
Krem:
Ciasto
Dekoracja:
Porady
W czasie, gdy ciasto jest w lodòwce (2-3 godz.), oplaci sie ugotowac krem (zdazy wtedy ostygnac), ubic smietane, zmielic truskawki, a takze umyc truskawki do dekoracji i zostawic je do obciekniecia. Ciasto nalezy przechowywac w lodòwce.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pycha. Zrobiłam dziś, chociaż za pierwszym razem krem też mi nie wyszedł był wodnisty ,ale nie poddałam się zrobiłam drugi raz,[[wysiwyg_imageupload:2378:]] zmniejszyłam ilośc mleka i dałam więcej skrobi i zwiększyłam temp. na 90 stopni. Krem wyszedł nawet za gęsty . Jednak efekt końcowy super. Bedzie na dzisiejszy Dzień Mamy.
Bardzo dobry przepis, niebawem sprobuję zrobić
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Bardzo ciekawy przepis dodałam do moich kolekcji napewno wypróbuję
Gabrysiu, przykro mi, ze nie wyszedl... . Nie wiem, co ci poradzic... To jest bardzo prosty krem, uzywany wszedzie do Crostaty z owocami... My sam krem, bez smietany, robimy na kazdym pokazie, bo szybki, lekki, latwy i pyszny... Wg mnie, powinnas spròbowac jeszcze raz go zrobic, tak na spokojnie, bez zadnej okazji... Podaje przepis jeszcze raz, specjalnie dla ciebie, jako deser, tym razem...
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Veroniko, lodówka nie pomogła, krem byl nadal płynny. Zdjęłam go z ciasta razem z truskawkami i zjadamy jako deser luzem. Spód ciasta wykorzystam . Ja po prostu mam "talent", bardzo często coś sknocę . Córka mi mówi: mamko nie eksperymentuj, szczególnie z ciastami. Ale ja mimo wszystko się będę uczyć.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Ps. widac zreszta na zdjeciu, jaki gesty jest krem... Dekoracje miedzy truskawkami sa z tego samego kremu... Stoja sztywno...
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Gabrysiu, u mnie lyzka stala, mozna bylo kroic... krem nie musial nawet tezec w lodòwce... Za duzo mleka??? Lepiej mniej, jak wiecej do gestego kremu... Maka ziemniaczana tez moze byc, ale wtedy trzeba jej dodac ciut wiecej... 10-20g wiecej... Skrobia kukurydziana jest w tym akurat przypadku najlepsza... Co ci poradze.... Ewentualnie dla uratowania kremu, dodaj troche galaretki truskawkowej, powinno stezec... Nastepnym razem, dodaj albo mniej mleka, albo wiecej maki, albo skrobie... Daj znac, czy zdolalas jakos rozwiazac ten problem... Sporo osòb (tutaj, znajomych), zrobilo juz torcik, nie bylo problemòw... Daj znac
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Veroniko, upiekłam dziś to ciasto , ale krem mi wyszedł rzadki, trzęsie się jak galareta. Nie wiem co źle zrobiłam. Włożyłam na noc do lodówki, jutro zobaczę jak wygląda. Ja nie miałam skrobi kukurydzianej więc wzięłam mąkę ziemniaczaną. U nas taką zagęszcza się kisielki więc sądzę , że też może być.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Cala wina tego zwariowanego kompa .... . Jutro sie biore za cos nowego do pieczenia ... juz wymyslilam
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Veronika, jesteś kochana trzpiotka. Nie było wczoraj truskawek, nie mogłam go upiec, ale to nic straconego. Zagości na urodzinowym pikniku u mojej córki.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Are you sure to delete this comment ?