Składniki
ciasto
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 650 g maki tortowej lub wroclawskiej typ 500
- 1 płaskiej łyżeczki soli
- 10 g suchych drożdży, lub 35 g świeżych
- 65 g masła
- 240 g mleko
wypełnienie
- 250 g cukru trzcinowego
- 65 g masła
- 2 czubate łyżki cynamonu mielonego
polewa
- 65 g cukru
- 55 g masła
- 125 g serka typu Philadelphia, może być inny cream cheese
- 1 centymetra laski wanilii, lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szczypty soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. odważyć mleko i masło w TM. Podgrzać do 50 st C/ 3 min/ obr.1
2. dodać pozostałe składniki CIASTA 15s/Obr. 7.
3. Następnie 2 min/interwał
4.odstawić na 1 h w ciepłe, spokojne miejsce, aż podwoi swoją objętość
5. rozwałkować na 35x50, najlepiej na macie silikonowej.
wypelnienie:
1. odważyć składniki w TM 10 s/ Obr.4
2. rozsmarować na prostokącie ciasta
3. zrolować ciasto, smarowaniem do środka, przeciąć na 12 kawałków, super to się udaje szpatułką TM.4. (mnie zwykle wychodzi ok 15, zalezy jakie wysokie bedziemy chcieli)
4. położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce 23x33, przykryć i odstawić na 30 min
5. nagrzać piekarnik do 200 st C
6. piec 15 min aż zrobią się złote
polewa:
1. zmielić cukier z wanilią 20 s/ Obr 9
2. dodać resztę składników 37 st C/ 2 min./Obr.2
3. polać jeszcze ciepłe cinnamonsy.
SMACZNEGO
4. jeżeli coś wam zostanie na później to przed podaniem można je podgrzać w mikrofali, odzyskują wtedy świeżość
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Przepyszne. Faktycznie na następny dzień podgrzane smakują wyśmienicie.
Pycha!!!
Przepyszne! Ograniczyłam cukier do 150g tak jak radzili poprzednicy ale niepotrzebnie! Mąż zły, bo jakbym trzymała się oryginału to wyszłyby idealne z plusem. A tak to wyszły idealne z minusikiem. Wg niego powinny być bardziej słodkie. Jednak ta słodycz robi swoje - o to tu chodzi! Także trzymajcie się oryginalnego przepisu i probujcie, bo warto! Wyszły mokrutkie, słodkie i cynamonowe. Nawet przeciwnicy cynamonu się zajadali
Wszystko wyszło, przepyszne. Ograniczyłam cukier do 150 g w nadzieniu.
Odnośnie ilości cukru w przepisie...jest spora, przyznaje, ponieważ miały być jak najbardziej zblizone do pierwowzoru, jakim sa CINNABON, a te sa mega slodkie. Nie przeszkadza to oczywiście temu, aby każdy dodał taką ilość jaka mu osobiście odpowiada
Rewelacja! Przepyszne!
Ja też po przeczytaniu komentarzy zmniejszyłam ilość cukru do 150g. Jeszcze z pewnością nie raz cynamonki zagoszczą u mnie w domu.
Meeeeega przepis
Baaaardzo Ci dziekuje
Pyszne, pachną cudownie. Robiłam bez polewy,a i tak wszyscy byli zachwyceni!
Ale faktycznie, zmniejszyłam ilość cukru, bo w przepisie jest go zdecydowanie za dużo!
Bardzo dobre. Nawet na drugi dzień 😊
Jakie pyyyszne!!! Mega bułeczki. Również zmniejszyłam ilość cukru do 150 g. W pracy się zajadali. Następne będą z makiem
Are you sure to delete this comment ?