Składniki
Kruche ciasto
- 150 g mąki pełnoziarnistej, -zmielona pszenica / może być orkisz
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 200 g masła roślinnego lub margaryny
- 100 g cukru
- 1 jajko + 2 zółtka
- 60 g kwaśnej i gęstej śmietany 12-18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa budyniowa
- 2 budynie o smaku waniliowym
- 750 g mleka
- 40 g cukru
- 500 g rabarbaru, obranego pokrojonego w kawałki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
do "Blokada naczynia miksującego" wsypać obie mąki, dodać masło lub margarynę i wymieszać 5s / obr.5
2.dodać resztę składników i wyrobić kruche ciasto 30-35 s. / obr.3
3.wyjąć z "Blokada naczynia miksującego" i 1/3 włożyć do zamrażarki a resztę rozwałkować do foremki 25 x 35-40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia
4.na cieście rozłożyć pokrojony rabarbar
5.włączyć piekarnik na 180*C
Na noże założyć motylek, dodać wszystkie składniki masy i gotować 15 min. / 90*C / obr.2,5
2.Gorącą masę wylać na rabarbar
3. z zamrażarki wyjąć ciasto i zetrzeć na tarce o dużych otworach, lub porwać na małe kawałeczki i posypać budyń
4. ja dodatkowo posypałam skórką pomarańczową z przepisu
//www.przepisownia.pl/przepisy/sk%C3%B3rka-pomara%C5%84czowa-do-ciast-i-deser%C3%B3w/453402
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40-45 minut
ciasta
masa budyniowa
Porady
Nie potrzeba go dodatkowo posypywać cukrem pudrem
Kroić dopiero po wystygnięciu, bo masa budyniowa musi stężeć. Ale trudno się oprzeć, żeby nie zjeść jeszcze ciepłego ) Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ciasto jest pyszne
Na przyszły tydzień wypróbujemy
Zrobiłam z twardymi słodko-kwaśnymi jabłkami, wyszło smaczne, choć nie do końca podpasowało nam samo ciasto z dodatkiem orkiszu. Ale ogólnie wyszło fajne, więc polecam
Dziękuję za odpowiedź Pozdrawiam serdecznie
Myślę, że będą pasowały te owoce, które tak jak rabarbar nie są wodniste. Z brzoskwiniami robiłam ale ze świeżymi. Tych w puszce wogóle nie kupuję bo dużo smaczniejsze i zdrowsze są świeże; poza tym nie są dosładzane. Twarde jabłka też powinny być ok. twarde śliwki... Ale z w tym cieście malinami byłabym ostrożna Maliny uwielbiam w połączeniu z jabłkami w przepisie pod kruszonką:
http://www.przepisownia.pl/desery-przepisy/maliny-z-jab%C5%82kami-pod-kruszonk%C4%85/450228
link musisz skopiować, żeby zobaczyć
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Witam P. Elu A czy będą pasować do tego ciasta inne owoce, np. jabłka, mrożone maliny albo brzoskwinie z puszki?
Aniu, możesz użyć samej mąki pszennej, też wyjdzie Pozdrawiam i życzę smacznego, Ela
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Może być sama mąka pszenna??
Oczywiście, można! Jest czas na rabarbar i u nas to ostatnio najczęściej robione ciasto. Polecam, bo szybkie i dobre. Daj znać, czy Tobie też smakuje (
Pozdrawiam, Ela
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Hejka. Ja od kilku dni posiadam tm5 i nie bardzo orientuje sie jeszcze w tm. Czy ten przepis na to pysznie wygladqjace ciasto mozna przygotowac tak samo jak w tych starszych modelach?