- TM 5
Składniki
KREM
- 0,5 kostki masła
- 1 opakowania galaretki pomarańczowej
- 1 opakowania budyniu śmietankowego
- 0,5 litra soku pomarańczowego
POLEWA
- 0,25 kostki masła
- 2,5 czubate łyżki cukru
- 1,5 czubate łyżki śmietany kwaśnej 18%
- 1,5 czubate łyżki kakao bez cukru
- 0,5 czubate łyżki żelatyny
CIASTO
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka, sodki
- 1 łyżeczka, proszku do pieczenia
- 250 g mąki pszennej
- 130 g śmietany 30%
- 100 g masła
- 1 pomarancza, cała ze skórą, w kostkę, bez pestek
- 3 jajka
- 250 g cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Odlać z soku około 1/3 szklanki , rozpuścić budyń. Pozostały sok wlac do TM, 3 min./100oC/obr.3. Włozyć motylek, dodać galaretkę, 30 sek/obr.3.Wlać rozpuszczony budyń, 5 min./90oC/obr. 3, dodac masło, mieszać 1 min/80oC/obr.3
Wyjąć motylek, połoćyć krem na ciasto, przykryć drugą częścią. Kielich umyć.
Żelatyne rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Masło, cukier, śmietanę, kakao, włożyc do TM., rozpuścić 1 min./60oC/obr.4, dodać żelatynę, 30sek./50oC/obr.4. Przestudzić, polać na ciasto.
Wstawic do lodówki. Najlepsze jest na drugi dzien.
Wyparzoną pomarańcze włożyć do TM, 20 sek. /obr. 5, dodać jajka, cukier. - 3 min./37oC/obr.5. Dodac masło, smietanę, mąkę, proszek, sodkę i sól. 30 sek. / obr. 4 . Wlać do średniej tortownicy lub prostokątnej blaszki wyłożonej papierem. Piec w nagrzanym piekarniku, 40 min w temperaturze 180oC. Ciasto wystudzić , przekroić na pół.
krem
polewa
ciasto
Porady
Robiłam z podwójnej porcji, na dwie keksówki. Krem i polewe dostosowywałam do TM. Skóra pomarańczy jest niewyczuwalna. Krem i polewę można zastosowac do innego ciasta . SMACZNEGO.[[wysiwyg_imageupload:2236:]]
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Tak pomarańcz ma być ze skórą, bez pestek. Już poprawiłam przepis. Tak to jest jak się pisze po nocy przepis.
Nie bardzo rozumiem co z pomarańczą, czy miksować całość ze skórką?
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Kochani jadłam to ciasto pyszota
pozdro
Ania
Anna Toczko