thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
16 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
--

Składniki

  • Ciasto:
  • 200 gschłodzonej margaryny
  • 450 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dwie szczypty soli
  • Konfitura:
  • 2 kg jabłek ( obranych poćwiartkowanych) - może być więcej
  • skórka ze świeżej cytryny
  • cynamon
  • cukier waniliowy
  • Dodatek:
  • cukier puder

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Do termomix'a  włożyć kawałki margaryny i rozdrobnić 4s/obr.7,

    2.Dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrobić 3min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" ,

    3. Wyjąć z naczynia przy pomocy kopystki zespoić i podzielić  na 2 części w proporcji 2/3 i 1/3,

    4. 1/3 włożyć do zamrażalki a pozostałą wyłożyć brytwannę (wysmarowaną margaryną)  - można sobie pomóc małym wałeczkiem - idzie bardzo sprytnie,

    5. Przygotować jabłka ( obrać i pćwiartować),

    6. Nagrzać piekarnik  do temperatury 180*C,

    7. Jabłka podzielć na 3 części i każdą kolejno wrzucać do termomix'a rozdrabniająć opcjonalnie  3s/obr. 6,

    8. Całą powierzchnię ciasta wyłożyć rozdrobnionymi jabłuszkami posypując w  trakcie cynamnem,  cukrem waniliowym i startą na tarce skórką z cytryny,

    9. Wyjąć zamrożony kawałek ciasta i zetrzeć go na tarce (grube oczka) posypując jabłuszka,

    10.Przygotowane ciasto włożyć do piekarnika i piec ok 60 min.

    11. Na sam koniec upieczone, ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem,

    12. Mmm... jak pachnie... Mmm... jak smakuje.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto półkruche z jabłuszkami

Wydrukuj:

Komentarze

  • września 4, 2016 at 10:00
    5.0

    Bardzo dobre ciasto półkruche, zdecydowanie lepsze niż kruche. Miałam tylko potyczkę z jabłkami - robiłam z papierówek i okazało się, że po zmiksowaniu wyszła pulpa i dużo soku, bardzo kwaśnego, Na szczęście efekt wyszedł bdb, ale poddusiłam te zmiksowane jabłka, dodałam do nich 2 budynie i 5 łyżek kaszy manny. Gdybym tego nie zrobiła, wyszłaby woda dosłownie. Musiałam też dodać aż 100 g cukru, bo jabłka były bardzo kwaśne. Przepis na ciasto zdecydowanie polecam. 

  • listopada 6, 2011 at 19:48
    5.0

     Rewelacyjne ciasto. Nakladamy na talerze wielkie porcje i do tego spora lyzka nieslodzonej bitej smietany, Genialne polaczenie.  Love

  • września 25, 2011 at 10:44

    Jak juz pisalam wyszlo super ale ja dodalam jeszcze troche kurszonki Love

    MAKSIU

  • września 25, 2011 at 10:42

     Witam pieklam wyszlo super polecam Cooking 7

    MAKSIU

  • marca 9, 2011 at 15:27

    pycha robie je juz drugi raz i jest rewelacyjne !! polecam dodaje na gore jeszcze kruszonke mmmm pyszne wlasnie je jem tmrc_emoticons.D