- TM 5
Składniki
- 75 g ananasa, surowego lub odsączonego z zalewy z puszki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka, o temp pokojowej
- 150 g oleju roślinnego
- 200 g drobnego cukru kryształ lub zmielonego na puder w TM
- 200 g mąki, dodoałam pół na pół pszennej i pełnoziarnistej
- 200 g marchewki
- 100 g wiórek kokosowych
Krem
- 250 g mascarpone
- 100 g masła, (miękkiego)
- 100 g cukru pudru z TM, krem wychodzi dość słodki-mozna dać mniej np 60-80 g
Ciasto
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Cukier kryształ zmielić na puder 20s/obr 10, przełożyć do innego naczynia.
Orzechy włoskie zmielić 5s/obr5, przesypać do miseczki.
Marchewkę posiekać 3s/obr 5, odłożyć do miseczki
Ananasa odsączyć z zalewy posiekać 3s/obr3, odłożyć na sitko i jeszcze dodatkowo osączyć
Jajka, olej, mąkę, cukier, sodę, cynamon i proszek do pieczenia włożyć do naczynia miksującego, wymieszać 30 s - 1 min/obr 5 do uzyskania w miarę gęstej masy
Dodać marchew, ananasa, wiórki i orzechy, zmieszać 20s/obr wsteczne 4
Przełożyć do wyłożonej papierem formy o wymiarach 21x21 cm (kwadrat) lub okrągłej o średnicy 24 cm (można wyłożyć tylko dno papierem, boki wysmaroć masłem, ciasto będzie miało ładniejszy kształt). Jesli mamy 2 identyczne formy-można dla ułatwienia upiec w dwóch formach, dzieląc ciasto na połowę, jeśli będziemy upieczone ciasto przekładać kremem.
Piec ok. 1 godz w temp 170 stopni termoobieg do suchego patyczka (jesli ciasto dzielimy to pieczemy krócej, jeśli wiekszą porcję pieczemy np. składniki x 2 czas pieczenia wydłużamy) - Cukier zmielić na puder 20s/obr 10, przełożyć do innego naczynia
Masło (miekkie) i mascarpone ubić 30 s/obr 5, dodawać stopniowo cukier puder 30s/obr 4
Schłodzone ciasto przeciąć wzdłuż na pół i smarować kremem wg uznania. Pozostałą część kremu posmarować wierzch, ewentualnie udekorować połówkami orzecha włoskiego. Schłodzić w lodówce do stężenia kremu.
Ciasto:
Krem
Porady
Do kremu można dodać 100 g masy krówkowej, zmiejszając ilość cukru.
Dodatek ananasa do ciasta można pominąć lub dodać jabłko - ale z ananasem ciasto jest bardziej świeże i smaczniejsze
Przepis zaczepnięty ze strony www.kwestiasmaku.com, zmodyfikowany na TM.
Link: //www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciasto_marchewkowe/przepis.html
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ciacho pychotka jednak przepis na krem to niestety u mnie się nie sprawdził. Z podanego czasu wyszło dwukrotnie masło. W przyszłości zrobię krem na serku śmietankowym z innego przepisu.
Świetne ciasto. Robię od lat ze strony kwestia smaku. Zamiast ananasa polecam wypróbować brzoskwinię z zalewy. Pycha!
Świetny przepis, ciasto rewelacyjne zarówno z kremem jak i bez 😊
Yoola:50 g
Już po raz kolejny piekłam z tego przepisu i znowu wyszło obłędnie pyszne. Gorąco polecam 👍
Bardzo polecam!
A moj krem sie zważył 🙄
Przepyszne!! skończyłam piec wczoraj około 21, niemogąc się doczekać przełożyłam jeszcze cieplutkie ciosto kremem i posypałam orzechami!! Obłędnie pyszne! został nam kawałek zostawiliśmy w lodówce i na zimno smakował równie bosko mmm polecam!
Rewelacja
Super ! Wyszło rewelacyjne. Mięciutkie i takie "wilgotne". Faktycznie : ananas daje niezły efekt...
Are you sure to delete this comment ?