Składniki
Polewa
- 50 g cukru
- 80 g białej czekolady
- 50 g miękkiego masł
- 300 g sera śmietankowego, min. 11% tłuszczu
- 30 g świeżego soku pomarańczowego
Ciasto
- 280 g cukru
- 1 pomarańcza, sok i skórka
- 400 g marchewki, pokrojonej w kawałki
- 4 jajka
- 240 g oleju słonecznikowego
- 250 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki do herbaty Sody spożywczej
- 2 płaskie łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
8. Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 10s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia.
9. Do naczynia miksującego włożć białą czekoladę, rozdrobnić 8s/ obr. 8
10. Dodać masło, roztopić 1min/50C/obr.3
11. Dodać ser śmietankowy, sok pomarańczowy i cukier, zmiksować 30s/obr. 3. Otrzymaną polewą posmarować ostudzone ciasto, włożyć na 15 minut do lodówki.
1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180C.
2. Do naczyna miksującego wsypać cukier i dodać skórkę pomarańczową, rozdrobnić 20 s/obr. 10, otrzymany cukier pomarańczowy przełożyć do innego naczynia.
3. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić 5s/obr5. przełożyć do innego naczynia.
4. Do naczynia miksującego włożyć jajka, dodać cukier pomarańczowy i olej słonecznikowy, ubić 30s/ obr. 5
5. Dodać tartą marchewkę, wymieszać 15s/ obr. 4
6. Dodać mąkę, sodę spożywczą, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. Wymieszać 3s/ obr. 6
7. Przełożyć ciasto do posmarowanej masłem i posypanej mąką formy do pieczenia (30x25cm) i piec w temperaturze 180C przez 30-35 minut. Po wyjęciu z pikarnika zostawić w formie przez 20 minut, następnie wyjąć i odłożyć aby całkowicie ostygło.
Polewa
Ciasto
Porady
Wierzch można udekorować skórką z pomarańczy.
Można w punkcie 6 dodać 100g orzechów włoskich, zmielonych 3s/obr. 6.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Rewelacja! Zrobiłam na próbę z pół porcji, z mężem w jeden wieczór zjedliśmy I na drugi dzień całą porcje zrobilam.
Będzie u nas często na stole! Pycha
Przepyszne! Trafiło na moja listę ULUBIONE!!!
Ciasto przepyszne, pulchne i wilgotne. Polecam gorąco nie tylko dorosłym ale i dzieciaczkom
Are you sure to delete this comment ?