Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
18
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Ciasto marchewkowe z bakaliami
- 260 gramów mąki tortowej
- 240 gramów oleju słonecznikowego
- 250 gramów marchwi, pokrojonej w drobne kawałki ok 3-4 cm.
- 250 gramów cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szczypty soli
- 4 całe jajka
- 100 gramów orzechów, całe mix, laskowe, włoskie, migdały itp..
- 100 gramów bakalii, rodzynki, żurawina, kandyzowane owoce
- 2 czubate łyżeczki kakao
- 1 czubate łyżeczki cynamonu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Piekarnik nastawić na temp.180*C.
Do "Blokada naczynia miksującego" wrzuć orzechy i rozdrobnij 7s./obr.7
Rozdrobnione przełożyć do innego naczynia. - Marchew umieścić w "Blokada naczynia miksującego" i rozdrobnić 6s./obr.6
Rozdrobnioną marchew przełożyć do osobnego naczynia. - Jajka z cukrem wrzucić do "Blokada naczynia miksującego" 20s./ obr.10
- Dodać wszystkie pozostałe składniki do "Blokada naczynia miksującego" i wymieszać "Mieszanie" zwiększając prędkość 30s/ obr.3>6
- Dużą blachę wysmarować tłuszczem i delikatnie opruszyć bułką tartą.
Piec w temp.180*C, około 35-40 min.
Porady
Zostaw niewielką ilość zmielonych orzechów do posypania gotowego ciasta.
Ciasto po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem i zmielonymi orzechami.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Przyjęcie
Wakacje
Urodziny
Urodziny dziecka
Gotowanie na co dzień
Wiosna
Lato
Jesień
Zima
Walentynki
Karnawał
Wielkanoc
Dzień Matki
Halloween
Boże Narodzenie
Sylwester
Dzień Ojca
Dzień Babci i Dziadka
Łatwe
Szybkie
Kreatywne
Przepis szefa kuchni
Przepis dla dużej rodziny
Przepis dla studenta
Podwieczorek
Przekąska
Deser
Pieczenie
Ciasto
Irlandzka
Polska
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Bardzo dobre ciasto! Wszystko wyszło jak powinno.
Ciasto rewelacyjne ! Szybkie i proste w wykonaniu ! Pyszne w smaku!
Are you sure to delete this comment ?