- TM 5
Składniki
cisto
- 300 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 2,5 MT mleka
- 125 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 2 łyżki prawdziwego kakao
- 2 łyżki powideł (u mnie dżem z czarnej porzeczki)
- 1 płaska łyżka sody
- 100 g gorzkiej czekolady (u mnie Wedel)
- 50 g czekolady mlecznej ( u mnie Wedel)
- 120 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- garść posiekanych orzechów
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
ciasto
Zemleć cukier 10 s/ obr. 9. Dodać jajka, masło i ucierać 2 min/ obr. 3. Następnie dodać powidła i mleko. Ucierać 30 s/ obr. 3. Wsypać mąkę, kakao oraz sodę. Mieszać 3 minuty/ obr. 4. Ciasto przelać na blachę (u mnie średniej wielkości tortownica) wyłożoną pergaminem i wysmarowaną masłem. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
polewaDo naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 10 s/ obr. 8. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać śmietanę, wymieszać 2 min /50 stopni C/ obr. 3. Odstawić do ostygnięcia. Po ostudzeniu założyć motylek i ubijać 1–2 minuty/ obr. 3. Przestudzoną polewę wyłożyć na ciasto. Wierzch ciasta można posypać posiekanymi orzechami lub migdałami.
Porady
polewa (przepis z KULINARNEGO ABC – ganasz czekoladowy str. 69)
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Korzystałam z tego przepisu przygotowując ciasto na święta- dodałam przyprawę korzenną ciasto wyszło fantastycznie, a ja zebrałąm za nie mnóstwo pochwał bardzo dziękuję! i gorąco polecam pozostałym użytkownikom
Pozdrawiam
super
Ciasto idealne dla lubiacych czekoladę
Polecam
Are you sure to delete this comment ?