Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 5min
porcja/porcje/porcji
1
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
- TM 5
opublikowany: 11/11/18
zmieniono dnia: 11/11/18
Składniki
Biszkopt
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 szczypty soli
Krem
- 500 ml mleka
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 80 g budyniu śmietankowego, w proszku
- 1 łyżeczek ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 200 gramów masła
Polewa
- 200 gramów masła
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mleka
- 1 1/2 łyżki kakao
Dodatkowo
- 1/2 Szklanki mocnego naparu z kawy
- 200 gramów Okrągłych biszkoptów
- 1 Szklanka o pojemności 250 ml
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Mąkę przesiewamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia do oddzielnej miski. Zakładamy motylka. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę Obroty ustawiamy na 3 bez ustawienia czasu do ubicia się piany. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Za pomocą łyżki zdejmujemy miarkę i wsypujemy w niedużych porcjach suche składniki. Formę o wym. 24×24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu przekrawamy na dwie części.Załóż motylek 350 ml mleka wlewamy do urządzenia nastawiamy na 7 minut temperatura 100 stopni obroty 2.5. zagotowujemy razem z cukrem i wanilią. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz dodajemy żółtka. Zmniejszamy temperaturę do 80 stopni zdejmujemy miarkę i powoli cały czas mieszając wlewamy mieszaninę z zimnego mleka. Gotujemy aż budyń będzie mocno gęsty. Przelewamy do miseczki owijamy folią i zostawiamy, aż będzie w temperaturze pokojowej. Myjemy misę następnie, masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Jeden blat biszkoptowy układamy w formie, nasączamy połową naparu z kawy i wykładamy jedną część kremu budyniowego. Przykrywamy drugim blatem i wykładamy pozostałą część kremu. Dół biszkopcików lekko ścinamy i wciskamy delikatnie w krem jeden obok drugiego w rzędach. Biszkopty można przed włożeniem lekko nasączyć w kawie. Wkładamy na czas przygotowania polewy do lodówki.Masło lub margarynę roztapiamy w urządzeniu temp. 4 minuty/80 stopni/obr. 3.następnie dodajemy wodę oraz cukier i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Wylaczamy temperaturę zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Cały czas mieszając wsypujemy mleko w proszku. Gotowy krem dzielimy na dwie części do jednego dodajemy przesiane kakao, natomiast do drugiego łyżkę mleka w proszku. Mieszamy szybko i wylewamy na ciasto, ponieważ polewa dosyć szybko tężeje. Wylewamy tworząc na cieście fikuśne esy floresy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Kroimy zanurzając nóż w gorącej wodzie.
Ciasto Góra Lodowa
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
"Ciasto" "Mieszanie" "Mieszanie"
kokoszko
wygląda bajecznie
Ankul1122: A co z mlekiem w proszku ? W etapie przygotowania jest wspomniane o nim a w składnikach niestety nie.
Jest dość słodkie. W składnikach ucięło mi proszek do pieczenia ma być 1 łyżeczka.
Wygląda bardzo apetycznie, trzeba spróbować
Proszę napisać czy ciasto nie jest bardzo słodkie.
Wygląda bardzo smakowicie trzeba wypróbować
musze wypróbowac
Are you sure to delete this comment ?