thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
12 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
--

Składniki

Ciasto drożdżowe

  • 350 g mleko 3,2%
  • 1 jajko całe
  • 3 żółtka kurze
  • 120 g cukru
  • 70 g drożdży
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 cukier wanilinowy
  • 50 g oleju
  • 0,5 łyżeczki soli drobnej

kruszonke

  • 100 g masła twardego
  • 100 g cukru
  • 120 g mąki pszennej

dodatki

  • 1 jabłko deserowe
  • 2 łyżek powidła śliwkowe

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasto
  1. Mleko ,jajka,cukier wyrabiać 2 min,tem. 37st. poz.4-5

    nastepnie dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrabiać 3 min ,poz interwał

    ciasto wyłożyć na blaszkę, delikatnie posmarować olejem i wyłożyć cienko pokrojonym jabłkiem i powidłami

  2. mleko, jajka i cukier wyraciać 2min, tem. 37st., obroty 4-5

    następnie dodac pozostałe składniki i wyrabiać 3min., obroty - pozycja interwał

  3. kruszonka
  4. masło, cukier imąkę wrzucić do naczynia i wyrabiać ok 5sek., obr. 4-5

    kruszonką posypać ciasto,

    gotowe ciasto wstawić do piekarnika 10min, tem. 50st.

    następnie 20min., tem. 180st.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

ciasto drożdżowe

Wydrukuj:

Komentarze

  • czerwca 2, 2024 at 20:33

    Zapisuję przepis! Zrobiłam z truskawkami i wyszło ekstra, zrobiłam na dużej blaszce, bałam się, że za krótki czas, więc wydłużyłam o chyba 10 minut. Troszkę kleiło się, ale to na początku, bo jedliśmy bardzo świeże tmrc_emoticons.) poopadało w niektórych miejscach, ale pięknie wyglądało tmrc_emoticons.) I smakowało wyśmienicie. Dziękuję Autorce za przepis.

  • sierpnia 1, 2020 at 10:31
    4.0

    Zrobiłam bez punktu 2.
    Nie urosło. W smaku ok. Posypalam borowkami

  • kwietnia 17, 2020 at 18:23

    No wlasnie wszystko super ale srodek mi tez opadl

  • grudnia 22, 2019 at 22:35
    5.0

    Dziś upiekłam to ciasto, oczywiście tylko wg punktu pierwszego. Piekłam w dużej keksówce (40 cm) wyrosło na wysokość 6 cm. Jestem na rygorystycznej diecie, więc bez kruszonki i owoców. Jest super i tylko dla mnie, bo dla rodziny jak zwykle moje, pięknie prezentuje się na stole i smakuje wybornie, polecam

    https://www.przepisownia.pl/wyszukaj?&search=drożdżowe%20inaczej

  • maja 28, 2019 at 08:02

    Niestety nie wyszło, a nie jestem nowicjuszką w pieczeniu. Ciasto wydawało mi się za luźne, może to wina mąki? Rosło pięknie, aż do momentu wyłączenia piekarnika, środek ciasta całkiem opadł.Puzzled

  • maja 27, 2019 at 09:14

    Wygląda imponująco tmrc_emoticons.-) Czy drożdze dodajecie do mleka, jajek, cukru i podgrzewacie, czy dopiero później wraz z pozostałymi składnikami? I jeszcze pytanie odnośnie oleju - wlewamy do naczynia miksującego czy smarujemy wyrobione już i wylożone na blaszce ciasto?

  • lutego 21, 2019 at 09:39
    5.0


    Ciasto PYSZNE, za każdym razem się udaje.
    Koniecznie trzeba poprawić przepis, bo punkt 2 wprowadza w błąd. Powinien być usunięty.
    RADA: warto najpierw zrobić kruszonkę, żeby nie myć dwa razy naczynia. Ja kruszonkę robię z mąki krupczatki - jest po prostu smaczniejsza.
    Poza tym daję 2 jabłka i więcej powideł.
    POLECAM - ciasto jest BOSKIE!!!

  • lutego 3, 2019 at 14:09
    5.0

    Mój pierwszy w życiu drożdżowiec i wyszedł znakomicie. Zamiast białego cukru dałam kokosowy i w ilości o połowę mniejszej.

  • września 24, 2018 at 08:38
    5.0

    robiłam już 3 razy w ciągu ostatnich dwóch tygodnitmrc_emoticons.)
    wersja ze śliwkami i jabłkami - troszkę dłużej piekłam.
    powróciły wspomnienia smaków z dzieciństwa - Babcia zawsze robiła drożdżowetmrc_emoticons.)

  • września 2, 2018 at 13:20
    5.0

    Dziękuję za wspaniały przepis.Ciasto jest doskonałe.
    Jeśli chodzi o wykonanie to faktycznie punkt 2 to jakiś błąd.Pominęłam go dzięki wcześcniejszym informacjom.
    Ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temp.180* C i zostawiłam na 10 min.Następnie uruchomiłam piekarnik i piekłam ciasto przez 30 min w temp 180* C.Wystarczy nawet 20 min.
    Moja blacha ma wymiar 24/36 cm.Większa może pogarszyć jakość ciasta gdyż będzie zbyt cienkie.
    Gorąco polecam.Cooking 7

    Moje ciasto drożdżowe w/g elaelabetMoje ciasto drożdżowe w/g elaelabet