thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
46h 30min
porcja/porcje/porcji
16 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Ciasto

  • 3 szczypty cukru waniliowego, (opcjonalnie)
  • 100 gramów masła/ margaryny, stopione
  • 200 gramów cukru, jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie można dodać więcej np.250g
  • 3 jaja
  • 0,5 litra mleka
  • 30 gramów drożdży świeżych
  • 500 gramów mąki pszennej

Dodatki

  • migdały w płatkach
  • truskawki

Kruszonka

  • 200 gramów mąki pszennej
  • 100 gramów cukru
  • 100 gramów masła/margaryny
  • 1 szczypty cukier waniliowy, (opcjonalnie)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Kruszonka
  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy i masło/margarynę wymieszać 10s/obr.6. Przełożyć do innego naczynia i wstawić do lodówki

  2. Ciasto
  3. Do  Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć drożdze, cukier, mleko podgrzać 2min30s/37st/obr.1

     

  4. Dodać jajka, mąkę i roztopione masło i ewentualnie cukier waniliowy 3minCiasto"Ciasto"  Przełożyć do innego naczynia na przynajmniej 30 minut do wyrośnięcia

  5. Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć/ przelać ( moje ciasto wyszło o konsystencji gęstej śmietany) na blachę do pieczenia o wymiarach 25cmx35cmx6cm lub kwadratową 23cm. Pozostawić na 10-15 minut w ciepłym miejscu bez przeciągów. 

  6. Delikatnie wbijać w ciasto truskawki, wyciągnąć z lodówki kroszonkę i posypać nią ciasto na koniec posypać ciasto migdałami.

  7. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st C po 30 minutach sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest gotowe u mnie było w piekarniku około 45 minut, bo cały czas wydawało mi się, że jeszcze nie gotowe. 

Porady

Plusem tego ciasta jest, że utrzymuje długo świeżość tzn. często ciasta drożdzowe następnego dnia są już suche ten jest wciąż mokry. Poczęstowałam nim znajomych i pytali co to za ciasto czy to biszkopt? Podejżewam, że sekret tkwi w tym, że ciasto jest o konsystencji gęstej śmietany, a nie tak jak to zwykle bywa - zbite. 

Gorąco polecam, ja użyłam mrożonych truskawek i wyszło pyszne tmrc_emoticons.;)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto drożdżowe z truskawkami - długo świeże.

Wydrukuj:

Komentarze