Składniki
masa serowa
- 1 jajko
- 80g cukru
- 1 łyżeczki cukru waniliowego
- 500 g twarogu śmietankowego
- 100g śmietany gęstej 12%
kruszonka
- 140 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 100 g masła
ciasto
- 220 g mleka
- 40 g drożdży
- 100 g cukru
- 1 łyżeczki cukru waniliowego
- 500 g mąki pszennej
- 80 g Miekkiego masla
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/2 szczypty soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
KRUSZONKA:
Do naczynia mikującego wsypać:
- mąkę,cukier,cukier waniliowy,dodać masło
wymieszać 10s/obr.6.
Przełożyć do innego naczynia, włożyć do lodówki.
CIASTO:
do naczynia wlać mleko, dodać drożdże, dukier i cukier waniliowy, podgrzać 2min 30s/37stopni obr.1
Dodać mąkę, masło, jajko, żółtko i sól, wyrobić 2 min/tryb interwał.
Ciasto przełożyć do miski przykryć ściereczką odczekać 30 minut.
Rozgrzać piekarnik do 150stopni.
MASA SEROWA:
Założyć motylek wlać jajko do naczynia, dodać cukier i cukier waniliowy,utrzeć 2 minuty.60stopni obr3
Zdjąć motylek, dodać twaróg i śmietanę wymieszać przy pomocy kopystki ok 30s obr6
Ciasto wyłożyć na przygotowaną wysmarowaną blachę.
nałożyć na nią ser i posypać kuszonką.
PIEC: 30minut 150 stopni następnie zwiększyć do 180stopni i piec kolejne 20minut.
Przygotowanie
Porady
Połączenie przepisu z ABC ciasto drożdzowe i masa serowa
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
z opadającym twarogiem czy zakalcem, szybko się robi, a jeszcze szybciej zjada, bo jest pyszne też dodałam rodzynki do sera
Przepis przepis dodany do mojej kolekcji - dzięki😘
Przepyszne !!!!
U mnie tez cały ser zleciał na środek i opadł ale mino wszystko zjedzony
Wyszło maprawdę pyszne, smak z dzieciństwa!
jest przepyszne, polecam
Koniecznie musze wyprobowac, bo uwielbiamy takie ciacha
rewelacja
Wszystko ładnie, tylko że ciasto po upieczeniu dość mocno opada na środku, tak że prawie zakalec wychodzi na końcu... Czy ma ktoś na to jakiś sposób?
Wygląda apetycznie, dodałam do mojej kolekcji do wypróbowania.
Świetny przepis. Prosty, szybki a ciasto bardzo smaczne.
Ja do sera dodałem jeszcze bakalie.
Are you sure to delete this comment ?