thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
3h 0min
Czas całkowity
3h 30min
porcja/porcje/porcji
15 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Dodatkowo:

  • 700 g prażonych jabłek, (około 1 słoik)

Ciasto drożdżowe

  • 260 g mleka
  • 110 g masła extra roztopionego
  • 80 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 10 g drożdży suchych
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 540 g mąki pszennej chlebowej lub zwykłej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Mąkę pszenną i suche drożdże wymieszać. Dodać do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"  resztę składników i wyrobić 5 min/Ciasto"Ciasto" . Dodać rozpuszczone masło i dalej wyrobić 3 min/Ciasto"Ciasto" . Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

    Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Formę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35 x 40 cm, delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto posmarować warstwą prażonych jabłek pozostawiając nie posmarowane 2 cm od brzegów ciasta. Ciasto zwinąć  w rulon wzdłuż dłuższego boku, następnie pokroić ostrym nożem na 15 części, z których otrzymamy 15 bułeczek - ślimaków. Bułeczki układać w formie (powinny się zetknąć), przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 45 minut).

    Piec w temperaturze 180º przez około 25 - 30 minut.

Porady

Jabłka prażone zrobiłam wg przepisu

//www.przepisownia.pl/dodatki-przepisy/jab%C5%82ka-pra%C5%BCone-z-thermomixa/464451

a przepis zaczęrpnęłam z bloga Moje wypieki

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI

Wydrukuj:

Komentarze