thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
1h 10min
porcja/porcje/porcji
16 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto czekoladowe z buraczkami

  • 3 jajka
  • 300 g cukru trzcinowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 laska wanilii, lub cukier waniliowy
  • 200 g mąki pszennej
  • 30 g ciemnego kakao
  • 1,5 łyżeczki SODY
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 200 g oleju
  • 300 g Ugotowanych burakow

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Proponujemy wykorzystać 300 gr ugotowanych buraków z barszczu.
  1. Rozdrobnić ugotowane buraki kilka sek - obr 5 - przełożyć do miski.

    W suchym naczyniu utrzeć jajka z cukrem (motylek obr 4 , 3-4 min)

    w tym czasie rozpuścić czekoladę (można dodać 2 łyżki mleka).


    Wyjąć motylek i dodać resztę składników - bez buraczków. Wymieszać ok. 30 sek obr 4-5

    Na koniec dodać buraczki i wymieszać też ok. 30 sek obr 5

    Pieczemy w blaszce 25 cm 1 godz. 185 st C

Porady

Przepis zrobiony z buraków, które zostały wykorzystane do barszczu zabielanego.
Z buraków został wybrany czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Buraki mogą być też ugotowane specjalnie, bądź pieczone.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto czekoladowe z buraczkami

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: