thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 27/03/14
zmieniono dnia: 04/09/17

Składniki

125g masła

Ciasto

  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5 jajek
  • 180 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g ciemnego kakao, niesłodzonego
  • 1 łyżka extraktu waniliowego prawdziwego
  • 1 łyżka wody lub kawy
  • 420 g czerwonej fasoli*, przepłukanej i odsączonej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Nastaw piekarnik na 170*C

    Dno okrągłej foremki/ tortownicy o średnicy 21-23 cm wyłóż papierem do pieczenia.

     

    Do naczynia miksującego włóż fasolę, kawę/wodę,extrakt waniliowy,  1 jajo -wszystko zblenduj na gładnie purre obr.7. Przełóż do innego naczynia.

     

    Utrzyj masło z cukrem 30 sek./ obr.5

     

     

    Dodaj pozostałe 4 jaja i ubijają 20 sek.obr.4

     

    dodaj puree z fasoli, zmiksuj 5 Sek./obr.4

     

    Dodaj kakao, proszek do piecz, sodę, sól i blenduj 10 sek./obr. 4

     

    Wlej ciasto do foremki i wstaw do piekarnika na ok. 50-60 min. 

     

     

Porady

*może być też dowolna fasola biała np. Jaś, ugotowana lub z puszki (ok 2 puszki)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto czekoladowe "Magiczna fasola"("Magic Bean"chocolate cake)

Wydrukuj:

Komentarze

  • listopada 17, 2023 at 13:16

    kebebebe:olej rzepakowy jest niezdrowy. Stosuj oliwę

  • kwietnia 26, 2021 at 09:29
    5.0

    Ciasto obłędnie przepyszne. Nie wierzyłam że bez mąki wyłącznie na fasoli może wyjść tak wspaniała pulchna lekko wilgotna konsystencja. Dzieci zajadały się ze smakiem jak one to mówią czekoladowym ciastem. Mąż aż musiał zobaczyć przepis tmrc_emoticons.;) bo nie dowierzał że to na fasoli. Ja dodałam łyzkę kawy, nieco mniej cukry, a że zabrakło mi trochę ciemnego kakao dodałam również czekolady (takiej sproszkowanej do picia). Fasolę miałam z puszki (2szt). POLECAM POLECAM POLECAM

  • lutego 22, 2020 at 14:26

    Uwielbiam to ciasto. Długo nie wychodziło mi ponieważ fasolę przeplukiwalam pod kranem a teraz fasole wrzucam do miski bez zalewy i moczę w wodzie 2-3 minuty. Ostatnio zmniejszylam ilość cukru i dodałam dwie łyżki miodu. Reszta bez zmian. Zawsze wychodzi smaczne, lekkie. Mój sześciolatek jest przekonany,że tam idzie dwie tabliczki mlecznej czekolady a tu... Niespodzianka.

  • marca 20, 2019 at 22:53
    5.0

    Pyszne!

  • lutego 23, 2019 at 11:32
    5.0

    Robiłam juz kilka razy. Daje troszke mniej cukru i kakao.

  • grudnia 29, 2017 at 19:11
    3.0

    Zrobiłam wszystko wg przepisu. Ciasto mokre, nie czuć fasoli ale straaaasznie gorzkie. Zdecydowanie za dużo w przepisie jest gorzkiego kakao. Gdyby nie ta gorzkość to przepis byłby ok..

  • września 20, 2017 at 14:51

    Pyszne, od razu mnie zainspirowało. Gdy się skończyło syn od razu spytał czy zrobię takie jeszcze. Polecam wilgotne i czekoladowe. Następnym razem spróbuję zrobić w formie muffinek Wink

  • września 15, 2017 at 13:39

    Agnieszka_A: Ja jak piekłam, to miałam w domu tylko oliwę z oliwek. Wyszło pyszne, wcale nie było czuć oliwy, ale następnym razem zaopatrzę się w olej rzepakowy - tańszy i neutralny w smaku Wink

  • września 15, 2017 at 13:35

    Najlepsze czekoladowe ciasto! Nikt nie chciał wierzyć, że jest z fasoli! Zmniejszyłam tylko ilość cukru, wolę mniej słodkie ciasta. PYCHA polecam Cooking 7

  • września 15, 2017 at 08:52

    jaki olej najlepiej dać zamiast masła?