thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
55min
porcja/porcje/porcji
0 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto / chleb bananowy

  • 4 banany , dojrzałe
  • 175 g cukru trzcinowego
  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczek sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczek proszku do pieczenia

do pieczenia

  • bułka tarta
  • masło

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Włącz piekarnik i nagrzej do 170 stopni, nasmaruj blachę masłem i oprusz bułka tartą.

    2. Do misy wrzuć obrane banany ➡️ 5s/ ob 4
    3. Dodaj olej, cukier i jajko ➡️ 20 s / ob 6
    4. Dodaj mąkę , proszek i sodę 15 s / ob 5,5

    5. Wlej ciasto na blachę i piecz w 170' ok 50 min* ( ja włączam opcje grzanie góra i dół )
    *sprawdz długa wykałaczką ciasto przed wyjęciem. W razie kiedy ciasto lepi się do wykałaczki, piecz do momentu ale wykałaczka będzie sucha.

Porady

Przepis jest na blaszkę o wymiarach 30cm x12 cm

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto / chleb bananowy

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?