Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
48min
porcja/porcje/porcji
20
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11
Składniki
- Ciasto kruche
- 180 g cukru
- 90 g margaryny, zimnej, pokrojonej na kawałki
- 90 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka olejek waniliowy or 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- Ciasto drożdżowe
- 150 g cukru
- 80 g margaryny
- 80 g masła
- 1 łyżka suchych drożdzy, (15 g)
- 1 łyżka olejku waniliowego or 1,5 łyżki cukru wanilinowego
- 25 g mleka
- 4 jajka, (każde 60 g)
- 520 g mąki
- 2 łyżeczki soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Ciasto kruche:
Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 15 s/obr. 10. - Dodać margarynę, masło, mąkę i olejek waniliowy, wymieszać 15-20s/obr.5. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 60 minut.
Ciasto drożdżowe: - Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać margarynę, masło, drożdże, olejek waniliowy i mleko, podgrzać 2 min/37°C/obr. 2.
- Dodać jajka i sól, wymieszać 10 s/obr. 5.
- Dodać mąkę i wyrobić 2min/ "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" . Ciasto przełożyć do innego naczynia, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia do momentu aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie (około 45 minut).
- Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C.
- Podzielić ciasto na 20 równych części, uformować kulki. Kulki ułożyć na przykrytej papierem do pieczenia blasze w odległości 8 cm od siebie. Kruche ciasto podzielić na 20 równych części, uformować małe okrągłe płaskie placki, nałożyć na każdą kulkę ciasta i lekko docisnąć. Za pomocą ostrego noża naciąć rowki przypominające wzór na muszli małży. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 190°C przez 18 - 20 minut, dopóki nie nabiorą złocistego koloru. Przełożyć na talerz i pozostawić do ostygnięcia.
- Ciasto kruche:
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Drożdże instant słabo rosną. Radzę dać o polowe mniej masła i margaryny i zamiast 15g sypkich dać 50g świeżych. Dużo szybciej i mocniej rośnie. Poza tym super przepis
No dobre nawet dobre.
Witam serdecznie,
Zrobiłam wczoraj ciasteczka Niestety nie wszystko poszło dobrze. Ciasto kruche spłyneło po drożdżówkach w czasie pieczenia. Co mogłam zrobić źle?
ciasteczka do wypróbowania
PRZEPIS BARDZO INTERESUJACY JOANA
Hm, odkrylam nowe ciastka Ciekawe polaczenie, do wypròbowania
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Are you sure to delete this comment ?