thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
50min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
24 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciastka

  • 120 g suszonych owoców np. śliwki, morele, figi
  • 160 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 260 g Miękkiego masła
  • 200 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g podprażonej kaszy jaglanej
  • 100 g niepalonej kaszy gryczanej
  • 60 g ekspandowanego amarantusa
  • 1 łyżeczki Sody spożywczej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki soli
  • 60 g orzechów, różnego rodzaju
  • 100 g gorzkiej czekolady

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasteczka
  1. 1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st.C. Grzałka góra i dół bez termoobiegu.

    2. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę i orzechy, rozdrobnić 2s/obr.6. przełożyć do innego naczynia.

    3. Do naczynia miksującego wsypać płatki owsiane, zemleć 6s/obr.8. przełożyć do innego naczynia.

    4. Do naczynia miksującego włożyc kaszę jaglaną, gryczaną i amarantus, zemleć 1min/obr.10. przełożyć do naczynia ze zmielonymi płatkami owsianymi.

    5. Do naczynia miksującego włożyć masło, cukier brązowy, jajka i cukier waniliowy, utrzeć 4min/obr.3.

    6. Pokroić grubo suszone owoce, na 4-6 części.

    7. Dodać mąkę z kasz i amarantusa, zmielone płatki owsiane, sodę spożywczą, proszek do pieczenia i sól, wymieszać 1.5min/obr.4.

    8. Dodać rozdrobniona czekoladę, orzechy, pokrojone suszone owoce i wymieszać przy pomocy kopystki 1min/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.3.

    9. Na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia układać porcje ciasta za pomocą gałkownicy do lodów (12 sztuk na 1 blaszce). Piec po 1 blaszce w nagrzanym do 180 st.C piekarniku przez 20 min. To samo powtórzyć z drugą blaszką.

    10. Po wystudzeniu przełożyc do szczelnego pojemnika.

Porady

Inspiracją do stworzenia tych ciasteczek był przepis z książki Tak lubię gotować na ciasteczka czekoladowe.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasteczka owsiane bezglutenowe

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: