
Składniki
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 20 g drożdży świeżych
- 200 g mleka
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 1 duże jajko lub 2 małe
- 50 g masła
- 50 g cukru
- szczypta soli
- jajko do posmarowania chałki
- mak, sezam do posypania
- kruszonka do posypania (przepis w treści wykonania)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wlewamy mleko i podgrzewamy czas 1 minuta/ 50 st/ obr.2. Nastepnie dodajemy drożdże i 1 łyżkę cukru, mieszamy czas 15 sek, obr.2. Odlewamy do innego pojemniczka, następnie nie myjąc naczynia wkładamy masło i rozpuszczamy czas 30 sek/ 60 st/ obr.2. Dodajemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól, jajka i mleko z drożdzami i wyrabiamy ciasto czas 2 min/ Interwał. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i smarujemy lekko olejem (dłońmi) i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godzinki, w tym czasie nalezy 2 razy odgazować wbijając w nie pięść. Jak wyrośnie to formujemy z ciasta 3 wałeczki i pleciemy jedną dużą chałkę lub 6 wałeczków i pleciemy 2 mniejsze chałeczki. Odstawiamy jeszcze na 30 minut i przykrywamy folią. Smarujemy rozbełtanym jajkiem z wodą i posypujemy makiem, sezamem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Mozemy posypać kruszonką - zostawiamy 1 łyżkę ciasta z chałki surowego, dodajemy 1 łyżkę masła, 1 łyżkę cukru i 2 łyzki mąki i mieszamy czas 20 sek, obr.3. Posypujemy chałkę przed pieczeniem, jak posmarujemy jajkiem.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Chałak wyszła przepyszna! Ciasta było na tyle,że zrobiłem jeszcze kilka bułeczek
Witaj. Dziekuje za komentarz. Nie jest ważne jak chałka wygląda najważniejsz aby smakowała
a co do plecenia chałki ja robię długie rulony i ciasno splatam, ale dojdziesz do wprawy. Ja na poczatku także tworzyłam dość zaskakujące kształty
pozdrawiam serdecznie 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
na pierwszy rzut
pierwszy raz robiłam, właśnie jest w piekarniku, ale wygląda rewelacyjnie
tylko się zastanawiam, jakim sposobem zapleść taki długi warkocz? moje wałeczki ściągały się i wyszła taka klapnięta chałka 
młoda mama, początkująca kucharka
Dziekuję Aniu za komentarz i ciesze się, ze chałka smakowała i Mama była zadowolona
pozdrawiam 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Chałka pyszna, zrobiłam jedną dużą
i zawiozłam dzisiaj Mamie
była zachwycona
polecam 