thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 35min
porcja/porcje/porcji
24 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
opublikowany: 13/01/22
zmieniono dnia: 13/01/22

Składniki

Biała Dama z brzoskwiniami

Biszkopt

  • masło/margaryna, Do natłuszczona blachy
  • 6 jajek
  • 240 g mąki
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli

Krem smietankowo-serowy

  • 300 gramów serka kremowego
  • 400 g kremówki 30%
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 1/4 szklanki wody

Poncz do biszkoptu

  • 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń
  • 1/4 szklanki wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik 180% natłuścić blachę 24/36cm masłem lub margaryna
  2. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodac cukier, cukier waniliowy. Podgrzewać 6min/37c/obr4. Następnie 6min/obr4
  3. Dodać mąkę proszę do pieczenia sól wymieszać 8s/obr.3. Zdjąć motylek ciasto przełożyć
    do tortownicy i piec ok.35min
  4. Po ostudzeniu przeciąć biszkopt na pół.
  5. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Zakladamy motylek
    Serek i kremówkę miksujemy razem, aż do powstania gęstej masy ok 3min/obr3,5
    Na koniec łączymy z przesianym cukrem pudrem oraz żelatyną. Niewielką ilość kremu wykładamy na biszkopt, układamy pokrojone brzoskwinie, przykrywamy kolejną porcją kremu. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i nasączamy. Wykładamy ostatnią część kremu.
  6. Na koniec posypujemy wiórkami czekolady bądź wiórki kokosowe

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Biała Dama z brzoskwiniami

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?