Składniki
4 białka, szczypta soli, 200 g cukru, 4 krople soku z cytryny
- 200 gramów cukru
- 4 krople soku z cytryny
- szczypty soli
- 4 białka jajek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Zakładamy motylek i do naczynia Thermomix i dajemy białka z 4 dużych jajek ze szczyptą soli. Ubijamy na sztywną pianę w ciągu 5 minut na obrocie 4. Następnie dodajemy 4 krople z cytryny i na stawiamy znowu na 5 minut obrót 4. Potem wsypujemy powoli 200 g cukru w trakcie pracy przez otwór Thermomix. Gotową masę piankową nakładamy po dwie łyżeczki do jednej foremki sylikonowej i pieczemy przez 35 minut na 140° C. Przepis na ok 20-25 foremek.
Bezy Ewy
Porady
Thermomix musi być suchy, aby ubić białka.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Wyszły super, na sztywno się ubiły, choć następnym razem spróbuję z mniejszą ilością cukru.
Wspaniały pomysł z foremkami silikonowymi.
Super. Miekkie w srodku, chrupiace na zewnatrz. Tylko dziwi mnie, ze tak pieknie wyrosly mimo, ze ubite bialka byly niezbyt puszyste, wrecz rzadkie. Nawet mialam wyrzucic ...
Troszke dluzej pieklam.
Bogna
Ciekawe, że nigdy nie wpadłam na pomysł, żeby zrobić bezy w silikonowych foremkach do muffinek
Dziękuję za pomysł
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Are you sure to delete this comment ?