thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Średni

Składniki

Bezglutenowe ciasto z truskawkami (biszkopt kokosowy bez glutenu)

  • 5 jajek, rozm. M/L, żółtka i białka oddzielnie
  • 50g ksylitolu
  • 50g mąki kokosowej
  • łyżka dowolnego oleju w postaci płynne
  • szczypta proszku d/p
  • 400-500g truskawek*
  • opcjonalnie do posypania - wiórki kokosowe i/lub płatki migdałowe

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia wkładamy motylek. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę (4 min/obr. 3-4). Do naczynia przez otwór w pokrywie powoli dodajemy ksylitol (nie zmniejszamy obrotów) i ubijamy jeszcze przez ok. 1min do uzyskania sztywnej, błyszczącej masy. Zmniejszamy obroty do 3 i przez otwór w pokrywie dodajemy żółtka i olej, ubijamy jeszcze przez ok. 1 min. Na koniec dodajemy mąkę i proszek d/p, całość delikatnie mieszamy (30s/ obr.1).
  2. Masę przekładamy do formy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia i wysmarowanej po bólach cienko tłuszczem. Układamy na wierzchu owoce, całość posypujemy wiórkami i płatkami owsianymi.
  3. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C (termoobieg). Pieczemy 30min.

Porady

Robiłam na (nieco za) dużej blaszce (26x26) dlatego takie niskie, ale mi ono w tej formie bardzo odpowiada bo nie jest w ogóle suche. Tortownica 22-26cm też powinna być ok


* można dać też np. jagody lub drobno pokrojone jabłka

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Bezglutenowe ciasto z truskawkami (biszkopt kokosowy bez glutenu)

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: