Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
25
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
--
- TM 31
opublikowany: 09/11/11
zmieniono dnia: 29/11/11
Składniki
- 200 g masła
- 300 g mąki
- 100 g cukru pudru
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego wkładamy miękkie masło, cukier puder i cukier waniliowy mieszamy 20 sek./obr. 4,5.
Dodajemy mąkę i szczyptę soli oraz proszek do pieczenia włączamy "Blokada naczynia miksującego" 1 min 30 sek/ "Ciasto" .
Z ciasta formujemy gruby wałek moczymy go na talerzu lekko w wodzie, a w drugim talerzu obtaczamy w cukrze.
Kroimy na 0,5 cm plastry.
Pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach na wentylatorze.
Ciastka robi się szybko, są bardzo kruche, pyszne.
Polecam!!!!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
A mnie ciasteczka się udały. Po prostu po wyjęciu masy z thermomixa trzeba ciasto jeszcze wyrobic na stolnicy i dopiero uformowac wałek.
Ciasto faktycznie nie było plastyczne, rozsypywało się, ale postarałam się zrobić z niego wałek i pokroić. Ciastka udały się i szybko znikneły z talerza. Są naprawdę super i lepsze niż ze sklepu. Polecam i trochę cierpliwości przy ich robieniu.
Witam. Ciasteczka się udały, są pyszne. Chciałam dodać że ten przepis na pewno jest Andzeja Polana i w oryginalnej postaci nie zawiera proszku do pieczenia. Wypróbowałam obie opcje i jak się nie dodaje proszku, to ciasteczka się nie sklejają.Pozdrawiam
upiekłam również ciasteczka wg tego przepisu. niestety nie wyszły! ciasto nie dało się skleić, nie było plastyczne, rozsypywało się. włożyłam na pół godziny do lodówki ( kruche ciasto powinno poleżeć trochę w lodówce ). Niestety to nic nie pomogło, nie dalo się uformować wałka. Namęczyłam się, jakoś uformowałam te ciastka. Podczas pieczenia wszystko się rozlało i ciasteczka połączyły się w jedną całość. Po upieczeniu, jeszcze gorące, pokroiłam nożem ( po ostygnięciu nie można pokroić bo robią sie już twarde). Posiadam przepis podobny do tego ale są jeszcze 2 żółtka i nie ma proszku do pieczenia. Czy ktoś piekł jeszcze ciasteczka z tego przepisu? Mam wrażenie jakby było za dużo masła. Sama nie wiem. Może Kamcia coś wyjaśni jeśli je piekła osobiście, bo jeśli skorzystała z przepisu Andrzeja Polana to niech nie podaje cudzych przepisów jako swoich. Proszę o komentarze
pusia
Mi się wszystko rozpadało jak by było z piasku...Wałka nie dało się skleić za żadne skarby...A Panu Andrzejowi Polanowi one tak pięknie szły ;(
Are you sure to delete this comment ?