- TM 31
Składniki
Babeczki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 90 g cukru
- 230 g mąki
- 1 kropli aromatu migdałowego, albo innego wedle uznania
- 70 g wody letniej
- 90 g mleka
- 75 g masła, roztopionego
- 2 jajka
- ulubiony dżem
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Umieścić masło w naczyniu miksującym i roztopić je 3min. 50 stopni obr. 1. Poczekać aż chwilę ostygnie.
Do naczynia miksującego, w którym jest już masło wbić jajka, dodać mleko i wodę oraz aromat i wymieszać 4 sek. obr. 3.
Do mokrych składników dodać resztę (mąka, cukier, proszek do pieczenia) i wymieszać 5 sek. obr. 6.
Ciasto nakładać do foremek do połowy wysokości, łyżeczką nałożyć dżemu w sam środek, tak by nie dotykał ścianek, na wierzchu przykryć niewielką warstwą ciasta, by zakryła wszystko dokładnie.
Piec 20-25 minut w temperaturze 190stopni.
Ja użyłam tym razem formy do mini babeczek, ale przepis idealnie się sprawdza w każdym rozmiarze. Dla mnie i moich najbliższych jest to ulubiony przepis na babeczki, bo są one puszyste, rozpływają się w ustach i nie są suche. Polecamy!
Babeczki - wykonanie
Porady
Żeby urozmaicić trochę smak, można na koniec polać babeczki ulubioną polewą, lukrem lub udekorować kremem z bitej śmietany.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Przepis świetny. Oto moje baby.
Trochę ciasta wymieszałam z kakao. Na górę lukier. Bez dżemu.
palczak:
Mi też w niektórych. Podejrzewam że pod spodem było za mało ciasta. Trzeba dać więcej na dno potem Dżem i przykryć małą ilością
Super przepis. U mnie rodzinka preferuje z czekolada zamiast dżemu
Rewelacja. Zrobiłam na pół z Mąka jaglaną. Następnym razem zamiast dżemu dodam nutellę
Właśnie takiego przepisu szukałam. Pędzę robić
W sumie babeczki wyszly dobre, wyszłyby lepsze gdybym robila je w tradycyjnej foremce a nie w papierowych foremkach, nie polecam papierowych bo ciasto jest dość ciężkie i powoduje że rozlewa się na boki i poza papier.
Dla mnie rewelacja
ludzie, a dlaczego mi dżem opadł na dno, tak ma byc?
Są rewelacyjne. I wyrastają pięknie. Polecam.
Pycha, pycha, pycha . Przepis juz trafił do moich ulubionych. Pozdrawiam.
Are you sure to delete this comment ?