Składniki
roladę
- 500 g żółtego sera pokrojonego w kawałki
- 120 g orzechów włoskich
- 50 g żurawiny suszonej
- 1 łyżeczka tymianku
- 40 g zalewy z suszonych pomidorów
- ½ łyżeczki świeżo mielonego kolorowego pieprzu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
rozgrzać piekarnik do temp. 120*C
ser włożyć do naczynia i rozdrobnić 10 sek / obr. 5
rozłożyć na papierze pergaminowym i wstawić do piekarnika na 15-20 min
orzechy uprażyć na suchej patelni przez 2-3 minuty, ciągle mieszając żeby się nie przypaliły; przesypać do miseczki, dodać zalewę z pomidorów lub oliwę z oliwek, tymianek i pieprz; wymieszać
perganim z roztopionym serem wyjąć z piekarnika, posypać orzechami i żurawiną, chwilę odczekać aż ostygnie
pomagając sobie papierem zwinąć całość jeszcze ciepłą w roladę; zwijając dociskamy, żeby nie było w niej dziurek
gotową roladę zawinąć ściśle w pergamin (ten od pieczenia) i włożyć na 2-3 godz. do lodówki
rolady
Porady
Po wyjęciu z lodówki pokroić ostrym nożem na plastry. PYCHA!
[[wysiwyg_imageupload:304:]]
Do części rolady zamiast żurawiny dodałam prażoną cebulkę a następnym razem spróbuję dodać suszone pomidory z zalewy pokrojone na paseczki.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
ciekawe
Cieszę się Olga, że twoi goście kolejny raz byli zadowoleni Ten sposób podania sera na przekąskę jest naszym ulubionym. Pozdrawiam, Ela
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
dodaję do wypróbowania
Elu rolada wyszła fantastyczna , gościom jako przekąska bardzooooooo smakowała.
dziękuję , za kolejne trafne podpowiedzi przekąskowe
Elu w moim nadzieniu są :2-3 serki topione,3-4 jajka na twardo,1/2 kostki masła,pęczek zielonej pietruszki,30dag pieczarek przesmażonych na patelni. Muszę poczytać, pomyśleć i przerobić wykonanie na TM
Veroniko żurawinę dodałam suszoną (zaraz uzupełnię w przepisie) Z taką świeżą chyba by nie wyszło Spróbuj i napisz jak Ci smakowało
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Grażynko, to podaj z tym nadzieniem, które masz w zapiskach jako wariant i będzie nowy przepis
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu dziękuję za przypomnienie przepisu na pyszną roladę serową odszukałam swój stary (dawno robiłam i ręcznie bez TM) przepis ,który jest bardzo pracochłonny :O moje nadzienie jest inne,ale spróbuję wg Twojego przepisu jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
Rolada serowa !!!! Pycha Jak tylko zaczelam czytac skladniki, zajarzylam o co chodzi Pyszna W piekarniku, jak Ty, na pergaminie, tez robilam, ale z zurawina i orzechami razem, szczerze mòwiac, nie . Musze koniecznie spròbowac Fajne polaczenie I z cebulka, owszem, owszem. Mysle, ze z suszonymi pomidorami bedzie super Ja tak lubie pomidory Latem wole swieze, ale zima zdecydowanie suszone, bo te swieze to chemia zima ... Wypròbuje, jak tylko zdobede zurawine Suszona moze byc ? Bo tylko taka dostane, ewentualnie Buzka
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Are you sure to delete this comment ?