- TM 31
Składniki
Pasztet
- 600 g kurczaka (udka i skrzydełka)
- 300 g łopatki wieprzowej
- 150 g włoszczyzny
- pieprz
- soli
- 2 białka
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka przyprawy uniwersalnej
- 1 kostka bulionu drobiowego
Ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 150 g Miękkiego masła
- 2 żółtka
- 3 łyżki śmietany 12% lub 18%
- szczpta soli
- 1 jajko do posmarowania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Mięso kurczaka (3 - 4 nóżki przekrojone na pół + 3 - 4 skrzydełka) wkładamy do naczynia.
Dodajemy kostkę, przyprawę uniwersalną , listek, ziele i zalewamy wodą do poziomu dwóch litrów na naczyniu. Zamykamy pokrywę.
Na varomę kładziemy łopatkę pokrojoną na drobne kawałki (2-3 cm) przyprawioną pieprzem i solą, oraz włoszczyznę (marchew, pietruszka, seler - co lubicie). Gotujemy Varoma/"Obroty wsteczne" /"Mieszanie" czas 40min. Po ok 30minutach wyjmujemy kurczaka, a łopatkę parujemy jeszcze 10min.
Studzimy mięso. Łopatkę rozdrabniamy z włoszczyzną i 1,5 MT rosołu ok 15s/obr 8-9. Wykładamy. Rozdrabniamy mięso z kurczaka (oddzielone od kości) z 1,5 MT rosołu ok 15s/obr 8-9.Dokładamy do kubka rozdrobnioną łopatkę, białka, przyprawiamy do smaku i mieszamy wszystko ok 1min/obr 4
Przekładamy farsz do innego naczynia i myjemy kubek.
Pasztetu
Ciasta na babeczki
Porady
To jest wariant "Pasztetu u koszulce".
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo dobry przepis jak wykorzystać mięso i włoszczyznę z rosołu.
Użyłam mąki pełnoziarnistej pszennej i nie piekłąm wstępnie babeczek, tylko od razu w całości. Polecam[[wysiwyg_imageupload:2619:]]
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Dziękuje za wyjaśnienie Pozdrawiam.
Wszystko zależy od piekarnika, ale ja piekę tak jak podałam 20min + 40min. Foremki mam średniej wielkości i przy krótszym czasie pieczenia (10min) ciasto było zakalcowate . Proponuję też postawić foremki niżej, aby wierzch babek nie przypiekł się za mocno. Postaram się wstawić zdjęcie spodu po 60min pieczenia - jest złoto brązowy.
Babeczki wyglądają apetycznie, ale mam wątpliwości co do pieczenia spodu! Spód piecze się 65 minut ( w/g przepisu) a to są małe foremki.Pozdrawiam.
Ładnie wyglądają! A te 40min pieczenia to na zimny, czy ciepły piekarnik?