- TM 31
Składniki
Paluszki
- 1/2 łyżeczki Sòl morska
- 160 gramów ciepła woda
- 3 łyżeczki pasta wasabi
- 2 łyżeczki nasiona czarnego sezamu, i dodatkowa porcja do posypania
- 1 łyżeczek suche drożdże instant
- 250 gramy mąka pszenna
Dip łososiowy
- 250 gramów łosoś wędzony
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżek sos sojowy
- 240 gramów śmietana 18%
- sól morska do smaku
- pieprz do smaku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do miski TM wsyp mąkę, drożdże, sezam, pół łyżeczki soli oraz pastę wasabi. Dodaj 160 ml ciepłej wody i mieszaj na niskich obrotach parę minut, aż otrzymasz gładkie ciasto.
Przełóż ciasto na blat i wyrabiaj jeszcze przez parę minut, następnie uformuj z niego kulę i włóż do miski. Przykryj ściereczką i pozostaw na około godzinę lub do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Piekarnik włącz na termoobieg 170C. Wyłóż 3 blachy papierem do pieczenia.
Oderwij kawałek ciasta wielkości orzecha włoskiego. Rolując go na czystym blacie, uformuj paluszek o długości około 20 cm. Lepiej, żeby paluszki były cieniutkie, bo jak będą grube, to ciężko będzie je pogryźć Ułóż paluszki na przygotowanych blachach. Żeby było ładniej, możesz posmarować je odrobiną wody i posyp dodatkową porcją sezamu (przyznam, że mi się już nie chciało, ponieważ byłam strasznie głodna i chciałam jak najszybciej zjeść te paluszki, ale warto poświęcić te dodatkowe 2 minuty)
Piecz około 20 minut lub do czasu, aż paluszki będą złocistobrązowe.
W tym czasie przygotuj dip. Umieść wszystkie składniki w misce TM i miksuj do momentu, aż masa będzie gładka. Dopraw do smaku solą i pieprzem, chyba że łosoś będzie tak słony, że nie będzie takiej potrzeby
Paluszki wasabi
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze