Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
55min
porcja/porcje/porcji
20
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni
- TM 31
opublikowany: 08/09/17
zmieniono dnia: 14/09/17
Składniki
Ciasto francuskie
- 150 g masło, niesolone, w kawałkach, uprzednio zamrożone
- 150 g mąki pszennej
- 1 szczypty sól
- 75 g zimna woda
Farsz
- 150 g wędzony łosoś, lub pstrąg łososiowy
- 70 g serek, typ Saint-Moret, Philadelphia lub Łaciaty
- 5 g koperku, świeżego, lub mrożonego
- 4 szczypty curry, mielone
- 1 szczypty pieprz czarny, mielony
- 0,5 porcji sok z cytryny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Umieść wszystkie składniki na ciasto w naczyniu, zmiksuj 15 s/obr. 6, następnie 10 s/"Obroty wsteczne" /obr 2 w celu odklejenia ciasta od naczynia.
- Rozwałkuj ciasto na prostokąt, którego długość jest trzy razy większa niż szerokość. Złóż ciasto na 3, obróć o 90° i powtórz tę czynność 3 razy. Włóż ciasto do lodówki na czas przygotowywania farszu. Umyj i wysusz naczynie.
- Nagrzej piekarnik do 180°C.
- Do naczynia włóż wędzonego łososia, serek, koper, curry, pieprz, sok z cytryny i posiekaj 7 s/obr 3. Wyjmij wszystko z naczynia do miski za pomocą kopystki.
- Rozwałkuj ciasto na posypanym uprzednio mąką blacie. Za pomocą kopystki rozsmaruj uzyskaną masę na cieście.
- Zroluj ciasto z farszem najpierw z jednej strony (do połowy) i później zrób to samo z drugiej. Owiń zrolowane ciasto folią spożywczą, żeby się nie rozwijało. Włóż je na 30 min. do lodówki (lub na 15 min. do zamrażalnika), żeby ciasto stwardniało, co ułatwi krojenie go na mniejsze kawałki.
- Po wyjęciu ciasta z lodówki odkrój końce rolady i przekrój ją na ciasteczka o szerokości maksymalnej 0,5 cm. Porozkładaj ciastka na blasze, przykrytej wcześniej papierem do pieczenia, zapewniając im odstęp, żeby mogły wyrosnąć. Delikatnie spłaszcz wszystkie ciasteczka przed pieczeniem za pomocą plastikowego kubeczka.
- Piecz 20-25 min w temperaturze 180°C. Ciasteczka powinny być złote.
Ciasto francuskie
Farsz
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Przepis jest niedokończony. Brak info o czasie pieczenia .
Are you sure to delete this comment ?