- TM 31
Składniki
- 75 g mąka pszenna - tortowa
- 1 białko jajka
- 25 g mleka pełnotłustego
- 20 g świeżych drożdży
- 2 szczypty soli i pieprzu, (do smaku)
- 1 płaskiej łyżeczki cukru
- 1 płaskie łyżeczki do herbaty curry, mielonego, (od ilości curry zależy smak i aromat panierki)
- 2 płaskie łyżeczki do herbaty papryki słodkiej mielonej, (od ilości papryki zależy w głównej mierze kolor panierki)
- 75 g zmielone ziarno kukurydzy, (można użyć mąki kukurydzianej)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
W naczyniu miksującym umieścić wszystkie składniki wyrobić ciasto 1 min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" (jeśli ciasto nie uzyska gładkiej konsystencji, wymieszać 1 min/obr. 8-10)
Rozwałkować bardzo cienko otrzymane ciasto umieścić na blasze wyłożonej np papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia w piekarniku 50 stopni C na ok. 15 minut
Piec w temperaturze ok. 150 stopni C 15-20 minut do wyszuszenia ciasta, nie pozwalając na jego zarumienienie.
Upieczone gorące jeszcze ciasto podzielić na kawałki umożliwiające umieszczenie w naczyniu miksującym i następnie skruszyć 10 - 15 s/obr. 7 Ewentualnie powtórzyć."Blokada naczynia miksującego"
Otrzymaną panierkę rozsypać do ostygnięcia i póxniej przechowywać w hermetycznym naczyniu.
Przygotowanie ciasta
Porady
W pierwszym kroku możemy dodać własne ulubione przyprawy - bądźmy kreatywni gotujmy zgodnie z własnym smakiem!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
...złocista panierka zajmuje trochę czasu, jednak otrzymuje się z niej wiele porcji i można przechowywać w zamkniętym słoiku przez długi czas - panierka będzie czekała na nas, a nie my na panierkę. Idea przepisu taka sama jak kostki rosołowej z TM.Dzięki jednak za Twoją propozycję. Naprawdę ciekawa.
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa
Przepis ciekawy, ale trochę wymaga czasu. Ja jestem praktyczna i po prostu do zrobienia takiej panierki używam suche bułki pszenne, takie najzwyklejsze. Najpierw do naczynia wrzucam 2 małe ząbki czosnku, rozrdabniam, dorzucam kawałki bułki i dodaję curry bądź szafran. Wszystko razem mielę 8 sek/obr.7. Sprawdzam stopień zmielenia i ewentualnie czynność mielenia powtarzam.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"