thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
5min
porcja/porcje/porcji
1 słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
  • TM 21
opublikowany: 30/06/22
zmieniono dnia: 30/06/22

Składniki

Nalewka Orzechowa. Orzechówka.

  • 400 gramów orzech, cały, Musza być miękkie łatwe w przekrojeniu
  • 6 goździków, Od 4-8 jak kto lubi intensywnie
  • 1 laski laskę cynamonu, Można zrezygnować jak nie lubicie
  • 1 łyżek miodu
  • 1 liści mięty, świeżej
  • 1 słoiki 2 litry

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Umyj i odważ około 400 g Orzechów
  1. 5 sekund obroty 4
  2. Zmielone orzechy do słoika
  3. Dodać cztery goździki
  4. Dodać laskę wanilii
  5. Dodać łyżkę miodu
  6. Dodać świeżą mięte kilka listów
  7. 0,7 l wódki można uzupełnić do pełnego litra spirytusem
  8. Fermentowanie"Fermentowanie" Odstawić na miesiąc po dwóch tygodniach przyszły mieszać

Porady

SmileBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 400g umytych orzechów. Orzechy zbieramy w Jana lub do tygodnia później. Muszą być miękkie przy krojeniu nożem.

Orzechy włoskie są źródłem:
1. kwasu fenolowego - kwasy fenolowe z właściwościami przeciwzapalny i antydetoksykacyjne,
2. kwasu elagowego - antyoksydant. Kwas ma działanie antynowotworowe, przeciwzapalne, wspieranie w walce z chorobami serca
3. steroli roślinnych - sterole roślinne regulują poziom cholesterolu w organizmie,
4. l-argininy - reguluje prace układ krwionośnego,
5. magnezu - jest to ważny składnik budulcowy tkanki kostnej oraz wspomaga utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi,
6. fosforu - odpowiada za prawidłowy rozwój i funkcjonowanie kości, mięśni i całego układu nerwowego. Wspomaga również utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej,
7. manganu - wpływa na poziom libido poprzez prawienie działania układu nerwowego.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Nalewka Orzechowa. Orzechówka.

Wydrukuj:

Komentarze