thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
20min
porcja/porcje/porcji
2 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto

  • 10 g mniszka lekarskiego (mlecz)
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 szczypty soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżki oliwy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Wyrabianie ciasta na makaron
  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wkładamy mąkę i umyty i oszuszony mlecz, rozdrabniamy 18s obroty 9. Uzyskujemy piekny zielony puder, za pomocą kopystki zgarniamy mąkę na dno Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" . Dodajemy pozostałe składniki (oliwa, sól, jajko) i wyrabiamy 2 min. Ciasto"Ciasto" . Z ciasta formujemy kulę i wałkujemy formując sój ulubiony makaron. 

  2. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, podawać na ciepło z ulubionym sosem. 

Porady

mlecz można zastąpić np. pokrzywą (tutaj dałabym liście, bez łodyg), szpinakiem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Zielony makaron

Wydrukuj:

Komentarze

  • maja 10, 2016 at 12:31

    Dziękuję, bardzo mi miło przeczytać taki komentarztmrc_emoticons.-)

  • maja 2, 2016 at 19:57

    Fantastyczny pomysł z mniszkiem...) dobra propozycja dodania mączki do makaronu i...nie tylko..) A zdjęcie, z opisem makaronu jest po prostu SUPER !!! Gratuluję kreatywności...)

    Pozdrawiam

    Danuta Baska

    dana08

  • kwietnia 28, 2016 at 08:57
    5.0

    Ach... Jaki Pan akuratny... tmrc_emoticons.)

    Od 41 lat żyję na tym świecie i mniszek lekarski to potocznie od zawsze i dla każdego był "mlecz".

    I to jakoś dziwnym trafem wszędzie tam, gdzie akurat mieszkałem...

    A mieszkałem już na Suwalszczyźnie, na Dolnym Śląsku oraz w Małopolsce... 

     

  • kwietnia 27, 2016 at 18:38

    Dziękuję za komentarz. Tak jak najbardziej zgoda, jednak potocznie na mniszek lekarski mówimy "mlecz" tmrc_emoticons.-)))

  • kwietnia 26, 2016 at 00:03

    Mniszek lekarski i mlecz to nie to samo. To dwie różne rośliny.O tyle, o ile mniszek jest jadalny - to mlecz zdecydowanie roślina trująca (dla owiec nawet bardzo trująca)Proponuję poprawić przepis aby nie wprowadzać w błąd.

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie