- TM 5
Składniki
Ciasto
- 10 g mniszka lekarskiego (mlecz)
- 100 g mąki pszennej
- 1 szczypty soli
- 1 jajko
- 1 łyżki oliwy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do "Blokada naczynia miksującego" wkładamy mąkę i umyty i oszuszony mlecz, rozdrabniamy 18s obroty 9. Uzyskujemy piekny zielony puder, za pomocą kopystki zgarniamy mąkę na dno "Blokada naczynia miksującego" . Dodajemy pozostałe składniki (oliwa, sól, jajko) i wyrabiamy 2 min. "Ciasto" . Z ciasta formujemy kulę i wałkujemy formując sój ulubiony makaron.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, podawać na ciepło z ulubionym sosem.
Wyrabianie ciasta na makaron
Porady
mlecz można zastąpić np. pokrzywą (tutaj dałabym liście, bez łodyg), szpinakiem.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dziękuję, bardzo mi miło przeczytać taki komentarz
Fantastyczny pomysł z mniszkiem...) dobra propozycja dodania mączki do makaronu i...nie tylko..) A zdjęcie, z opisem makaronu jest po prostu SUPER !!! Gratuluję kreatywności...)
Pozdrawiam
Danuta Baska
dana08
Ach... Jaki Pan akuratny...
Od 41 lat żyję na tym świecie i mniszek lekarski to potocznie od zawsze i dla każdego był "mlecz".
I to jakoś dziwnym trafem wszędzie tam, gdzie akurat mieszkałem...
A mieszkałem już na Suwalszczyźnie, na Dolnym Śląsku oraz w Małopolsce...
Dziękuję za komentarz. Tak jak najbardziej zgoda, jednak potocznie na mniszek lekarski mówimy "mlecz" ))
Mniszek lekarski i mlecz to nie to samo. To dwie różne rośliny.O tyle, o ile mniszek jest jadalny - to mlecz zdecydowanie roślina trująca (dla owiec nawet bardzo trująca)Proponuję poprawić przepis aby nie wprowadzać w błąd.
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie