Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
5min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 23/05/22
Składniki
- 2 szczypty pieprzu
- 0,75 łyżeczki soli
- 1 żółtko
- 3 jajka, (ok. 60 g)
- 20 g oliwy z oliwek, extra virgin
- 150 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
- 30 g cebuli szalotki
- 30 gsera pecorino
- 60 g parmezanu, pokrojonego na kawałki
- 1200 g wody
- 350 g makaronu spaghetti
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć parmezan i pecorino, rozdrobnić 10 s/obr. 9, przełożyć do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włożyć szalotkę, rozdrobnić 3 s/obr. 6.
- Dodać boczek i oliwę, dusić 5min/Varoma/obr.1, przełożyć do dużego naczynia.
- Do naczynia miksującego włożyć jajka, żółtka i starty ser, przyprawić ¼ łyżeczki soli i pieprzem, wymieszać 15s/obr.4, dodać do naczynia z boczkiem. Nie trzeba myć naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego wlać wodę i 1/2 łyżeczki soli, gotować 10min/100°C/obr.1.
- Włożyć spaghetti przez otwór w pokrywie naczynia miksującego, gotować przez ilość czasu podaną na opakowaniu makaronu/ 100°C/ obr. 1. Dokładnie sprawdzić, czy makaron jest ugotowany „al dente". Odcedzić spaghetti na przystawce Varoma, przełożyć do naczynia z masą jajeczna i boczkiem. Dobrze wymieszać, przyprawić do smaki, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Ten przepis jest rewolucyjny! Dziękuję za świetny przepis.
병원마케팅
웹사이트상위노출
병원컨설팅
Przepyszne! Prosty i szybki przepis
Bardzo dobra carbonara. Oczywiście jest to danie, do którego nie daje się śmietany! Trzeba pamiętać, że jajka dodate się do gorącego makaronu aby się ścieły i intensywnie miesza. To podstawa prawdziwej carbonary. Łatwy przepis, szybkie wykonanie. Zrobiłam z samym parmezanem bez sera pecorino i ze zwykłą cebulą, bo nie miałam szalotki.
fajnie, ale gdzie jest czosnek ?? dla mnie carbonara musi mieć DUUUZOOO czosnku
pycha, choć dość chłodne, warto te jajka wcześniej rozbierać i mieszać z gorącym makaronem
super przepis
Sos do Carbonary zawsze jest z surowych jajek dodaje się do gorącego makaronu i intensywnie miesza, wtedy otrzymujemy gęsty sos bez grudek a jajka nie są surowe.
najlepszy
pati
RemaS:
Dla mnie to też bleeee... właśnie kombinuję co tu zrobić by się ścieły...
polecam
Are you sure to delete this comment ?