thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Łatwy

Składniki

RYŻ ZAPIEKANY Z JABŁKAMI

  • 100 g ryżu
  • 500 g jabłek
  • 200 g śmietany, 18% tłuszczu
  • 5 g cukru waniliowego, ok. 1 łyżeczki
  • 10 g cukru, ok. 2 łyżeczek
  • 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    RYŻ ZAPIEKANY Z JABŁKAMI
  1. 1/ Ugotować ryż w koszyczku. Do naczynia miksującego wlać 1 litr lekko osolonej wody. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, gotować 20 min/100°C/obr. 4. Ryż przełożyć do naczynia, w którym będzie zapiekany. Umyć Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"

    2/ Jabłka obrać, pokroić na kawałki (ćwiartki). Umieścić w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i rozdrobnić 5 s./obr. 5. z użyciem kopystki. Jabłka wyłożyć na ryż i posypać cynamonem. Umyć Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"

    3/ Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlać śmietanę, dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać 15 s./obr. 5-6. Wyłożyć na warstwę jabłek.

    4/ Zapiekać przez ok. 1 godz. w temperaturze 180˚ do uzyskania złocistej powierzchni na warstwie śmietanowej.

Porady

Do zapiekania potrawy z takiej ilości składników należy użyć małej formy (np. keksówki). Do śmietany można przed wymieszaniem dodać też trochę twarogu. Dla uzyskania bardziej lub mniej słodkiego smaku należy regulować ilości dodanego cukru.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

RYŻ ZAPIEKANY Z JABŁKAMI

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 30, 2022 at 19:12
    5.0

    Ryż bardzo smaczny. Naturalna potrawa. Znakomita na podwieczorek lub ciepłą kolację. Smak zależy przedewszystkim od smaku jabłek. Przy kwaśnych jabłkach zalecem dać nieco więcej cukru lub podać ze słodką bitą śmietaną.
    Gorąco polecam.