- TM 5
Składniki
ryż z jabłkami
- 100 g ryżu arborio
- 2 jabłka pokrojonych w kawałki
- 100 g mleka
- 120 g wody
- 50 g śmietanki 30%
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do "Blokada naczynia miksującego" odważamy ryż, mleko, wodę. Dodajemy cynamon i cukier. Gotujemy 10 min/100st.C/"Obroty wsteczne" 2. Gotujemy z nałożoną miarką.
W międzyczasie obieramy i kroimy jabłka i wrzucamy do gotującego się ryżu.
Dodajemy śmietankę. Gotujemy 10 min/90 st.C/"Obroty wsteczne" 2
Porady
Jeśli po 20 min ryż nie jest wystarczająco miękki, można odstawić na kolejne 5 min, aby wchłonął więccej sosu.
W trakcie gotowania proponuję sprawdzać miękkość ryżu. Ja zastosowałam tak z czasem gotowania 15 min, a po 20 nadal nie był całkiem miękki.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
bardzo smaczne użyłam zwykłego ryżu długoziarnistego i gotowałam go ponad 20 minut, dlatego warto sprawdzać jego twardość podczas gotowania.