- TM 5
Składniki
RISOTTO Z GRZYBAMI
- 40 g sera parmezan, pokrojonego na kawałki
- 1 pęczek natki pietruszki, tylko liście
- 30 g cebuli szalotki, przekrojonej na pól lub cebuli, przekrojonej na pół
- 40 g oliwy z oliwek extra vergine
- 50 g borowików, suszonych, namoczonych w wodzie (min. 30 minut) i odsączonych lub 250 g borowików, świeżych, pokrojonych na kawałki
- 350 g ryżu do risotto, np. arborio
- 100 g białego wina, wytrawnego
- 900 g wody, gorącej
- 1 łyżki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu mięsnego
- 1 łyżeczki soli
- 1 łyżeczki papryki ostrej
- 20 g masła
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć parmezan i pietruszkę, rozdrobnić 10s/obr.10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć szalotkę, rozdrobnić 3s/obr.5. Szalotkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać oliwę i grzyby, dusić 3min/Varoma/"Obroty wsteczne" /obr.1
Dodać ryż i wino, gotować bez miarki 3min/100'C/"Obroty wsteczne" /obr.1
Dodać wodę, bulion, sól i paprykę, gotować bez miarki 13-15min/100'C/"Obroty wsteczne" /obr.1
Dodać masło i parmezan z pietruszką, wymieszać kopystką.
Porady
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Gotuję po raz pierwszy od wielu lat. Mam nadzieję, że będzie smakować.
Bardzo smaczne.
Właśnie skończyło się gotować i zajadamy. PYCHOTA !!!! Nawet mój syn, który średnio lubi grzyby, poprosił o dokładkę
fantastyczne risotto!! znika całe.. coś na szybko, ale i niebanalnie wpisane na stałe do naszego menu domowego!
Pyszne, robiłam z pieczarkami. Dałam tylko mniej wody (ok.800ml). Cala rodzinka się zajadala!
Rewelacja ! Coś przepysznego
Uwielbiam dania z ryżem. Są bardzo pożywne, szybko sycą i są bardzo proste w przygotowaniu. Zwykle biorę przepisy z Melvit.pl, ale ten przepis szczególnie mnie zainteresował. Ciekawi mnie tylko, czy wymiana borowików na pieczarki bardzo zmieni smak? Próbował ktoś i może się pochwalić efektami?
Rewelacja. Nawet z pieczarkami. 😋
Przepyszne polecam
Zmodyfikowałam przepis wedlug wlasnych upodoban i wyszlo przepyszne. Dodalam kurki, cukinie i kurczaka. Polecam
Are you sure to delete this comment ?