Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
--
Składniki
500 g Rigatoni (lub np. pene) 300 g szynki, gotowanej, pokrojonej w kostkę 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka groszku lub zamrożonego 80 g koncentratu pomidorowego 200 g śmietany 200 g sera żółtego (lub mozarelli) 20 g oliwy z oliwek zioła (obowiązkowo ore
- 1 puszki groszku (lub mrożonego)
- 300 g szynki gotowanej, pokrojonej w kostkę
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 80 g koncentratu pomidorowego
- 200 g śmietany np. 18%
- 200 g żółtego sera lub mozarelli
- 20 g oliwyz oliwek, plus dodatkowe, do wysmarowania formy i przelania makaronu po zagotowaniu
- 500 g rigatoni (lub np. pene)
- zioła, obowiązkowo oregano i kurkuma
- sól
- pieprz
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie, lub w Thermomixie;
Do naczynia miksującego wlać 1500ml wody, gotować 15 min/100°C/obr. 1
Przez otwór w pokrywie dodać 2 łyżeczki sóli i makaron, gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu lub jak poniżej/100°C/obr. 1
wsteczne, lub do uzyskania twardości al dente, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek (Z racji, że
makaron będzie się zapiekał - gotować 3 minuty krócej.). Odcedzić makaron w przystawce Varoma.
2. Rozgrzej piekarnik do 200 ° C.
3. Rozdrobnij czosnek z cebulą 5sek./obroty 5
4. Zgarnij kopystką na dno.
5. Dodaj Oliwę i uduś - 2min./Varoma/Obr. minimalne
6. Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę 2min./Varoma/obr. 2 - wsteczne
7. Dodaj groszek, śmietanę, koncentrat pomidorowy, zioła, sól i pieprz 2min./Varoma/obr. 2 - wsteczne
8. Makaron przełoż do naczynia do zapiekania wysmarowanego olejem. Polej odrobiną oleju i przemieszaj. Polej wytworzonym
sosem. Kopystką doprowadź, aby sos dotarł do środka.
9. Rozdrobnij ser 10 sek./obr.5 i posyp nim całość.
10. Zapiekaj aż ser się stopi i zrumieni (ok. 20 minut).
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Sosik wyszedł bardzo dobry, aczkolwiek proponuje rozdrabniać ser przed zrobieniem sosu. Nie trzeba wtedy myć naczynia
Are you sure to delete this comment ?