Czas przygotowania
3h 0min
Czas całkowity
3h 0min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Makaron Udon
CIASTO
- 350 g mąka pszenna, typ 550
- 50 g skrobia kukurydziana
- 180 g wody
- 20 g soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Naczynie miksujące kompletne premium
-
Kopystka
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Wszystkie skadniki umieść w naczyniu miksującym 2min/"Ciasto"
Ciasto powinno mieć konsystencję grudek. - Wyrobine ciasto wysyp na blat i uformuj w kulę. Przykryj wilgotną ściereczką i zostaw na 15min. Po tym czasie włoż ciasto do dużej spożywczej torby foliowej i wyrabiaj stopami (ugniataj, rozciagąj) następnie złóż ciasto i ugniataj ponownie. Gdy ciasto będzie płaskie złóż brzegi do środka ,uformuj kulę i zostaw pod wilgotną ściereczką na 2h
- Stolnicę posyp skrobią ziemniaczaną i rozwałkuj ciasto na duży prostokąt gr 3mm. Złóż ciasto na 3 i pokrój w paski.
- Gotuj w dużej iliści wody ok 12 minut.
Porady
Ugotowany makaron możesz użyć do dowlonego przepisu. Np. zmieszać na patelni z sosem Mentsuyu, warzywami itp... lub użyć do zupy.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Makaron Udon, a Japanese dish, has become a global culinary phenomenon. With its smooth texture and characteristic chewiness, each Udon strand brings an interesting experience to the enjoyer. We can play drift boss - a captivating one-click driving game while enjoying this dish to increase the excitement.
Are you sure to delete this comment ?