Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
6
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
opublikowany: 26/11/21
zmieniono dnia: 26/11/21
Składniki
Makaron ryżowy ze szpinakiem i tofu (bezglutenowe, wegańskie)
- 20-25 g ząbka czosnku (6szt.)
- 15 g oliwy z oliwek extra vergine
- 180 g tofu, świeżego (1 kostka), GMO free
- 400 g napoju migdałowego, Vemondo z Lidla - 3 składniki
- 150g g liści szpinaku, świeżych
- 25 g niekatywnych płatków drożdżowych
- 1,5 łyżeczki czarnej soli kala namak, płaska łyżeczka
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 70 g bloku Epic Mature, Cheddar Flavour (Vio Life)
- 400 g makaronu ryżowego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Makaron ryżowy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, przełożyć do dużej szklanej miski i odstawić.
- Czosnek 20-25 g ząbka czosnku (6szt.) obrać, wrzucić do termomiksa, wlać 15 g oliwy z oliwek extra vergine i rozdrobnić.10 s/obr. 5
- Osunąć czosnek ze ścianek naczynia miksującego przy użyciu kopystki, po czym uruchomić maksymalne grzanie na około 9 minut w celu delikatnego sprażenia czosnku. Z pewnością wyczujesz ten aromatyczny zapach. .9 min/Varoma/obr. 0.5
- Po uprażeniu czosnku dodać 180 g tofu, świeżego (1 kostka), GMO free i rozdrobnić.40 s/obr. 4.5
- Zmniejszyć tempreraturę na około 40 stopni, dodać 400 g napoju migdałowego, Vemondo z Lidla - 3 składniki i delikatnie podgrzać przez kilka minut. 4 min/40°C/obr. 2
- Na koniec dodać 150g g liści szpinaku, świeżych do naczynia miksującego i rozdrobnić. 30 s/obr. 6
- Gotowym sosem polać makaron i dobrze razem wymieszać. Podawać posypane serem lub suszonymi pomidorami. Smacznego!
Porady
Zwróć uwagęna skład mleka migdałowego!
Możesz użyć paczki gotowego do spożycia, umytego szpinaku.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Wiosna
Lato
Jesień
Łatwe
Naturalne
Szybkie
Niedrogie
Danie główne
Drugie danie
Potrawa wegetariańska
Potrawa z makaronu
Polska
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?