Składniki
- 400 g bulionu drobiowego
- 1 szczypta szafranu
- pół łyżeczki kiurkumy
- 1 szczypta słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- 150 g ryżu, białego lub arborio
- 50 g oliwy z oliwek
- 1 papryka, czerwona
- 100 g zielonej fasolki szparagowej, ugotowanej, pokrojonej na 2 cm kawałki
- 1 cebula
- 100 g zielonego groszku mrożonego
- 250 g krewetek królewskich, mrożonych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek oraz paprykę, rozdrobnić 3s/obr.5.
Dodać oliwę, poddusić 3 min/Varoma/"Mieszanie"
Dodać ryż, sól, szafran, paprykę słodką. gotuj 5 min/Varoma/"Obroty wsteczne" /"Mieszanie"
W tym czasie na dużej, płaskiej patelni podgrzej bulion. Dodaj zawartość naczynia miksującego, krewetki, groszek oraz fasolkę. Gotuj przez 5 minut na dużym ogniu. Następnie gotuj przez 10 minut na średnim ogniu, aby bulio odparował. Jeśli chcesz, aby ryż był chrupiący, na 2 minuty przed końcem gotowania zwiększ ogień. Wyłącz palnik, przykryj patelnię papierem do pieczenia i pozostaw na 10 minut. Podawaj skropione kilkoma kroplami cytryny.
Porady
Można również użyć bulionu rybnego. Danie można modyfikować, w zależności od tego, co mamy w lodówce.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Nic nie rozumiem z tego przepisu. Kiedy dodaje się ryż?
Co to znaczy ryż biały lub arborio??!!!
Nie można przyrządzić paelli z pierwszego lepszego ryżu, tylko dlatego, że jest biały!!!
Kwestia wchłaniania bulionu i konsystencji ryżu jest tu najwazniejsza.
To tak samo, jak by spróbować zrobić sushi z "jakiegoś białego ryżu" !!!
Przepis jest rewelacyjny. Robię już drugi raz i cała rodzina pałaszuje.
Super przepis , dodałam mix owoców morza.
"Mieszanie"
Bardzo dobre. Polecam!
Rewelacja po pierwszym razie to jest już mój ulubiony przepis 😊 dziękuję za ten przepis paella będzie często u mnie serwowana .
Rewelacja - zamiast krewetek dałem torebkę owoców morza, paella jak w Hiszpanii Trochę problemów z muszlami, następnym razem zrobię z krewetkami.
Pycha. Zamiast krewetek dodalam kurczaka.